Szerző: Koi Tamás

2020. június 5. 10:40

Ágazati vizsgálatot indít a műsorterjesztési piacon a GVH

Átfogó ágazati vizsgálatot indít a televíziós műsorszolgáltatás- és terjesztés piacán a Gazdasági Versenyhivatal. A szervezet célja, hogy feltárja, a nagyobb műsorszolgáltatók és a terjesztést végző, nagyobb vállalkozások közti megállapodásoknak lehet-e versenytorzító hatása.

Ágazati vizsgálatot indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a televíziós műsorszolgáltatás- és terjesztés piacán, miután a szervezethez több olyan visszajelzés is érkezett - vélhetően kisebb piaci szereplők felől -, melyek azt állítják, hogy a nagyobb műsorterjesztők kedvezőbb díjak mellett juthatnak hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz, jellemzően televíziós csatornák terjesztési jogához. A hivatal szerint ennek hatására a kisebb műsorterjesztők (vagyis jellemzően a kisebb, legfeljebb pár ezer ügyféllel rendelkező kábelszolgáltatók) kénytelenek bizonyos díjcsomagokat drágábban biztosítani, ami versenyhátrányt okozhat számukra, mindez pedig összességében a verseny torzulását vagy korlátozását okozhatja. 

tv_remote_2

A műsorterjesztő (pl. kábelhálózatot működtető vagy más technológiát használó) vállalkozások a műsorszolgáltatóktól vásárolt tartalmakat programcsomagokba szerkesztik, majd e csomagokat értékesítik a fogyasztók felé. A GVH sajtóközleményében foglaltak szerint

a műsorterjesztők műsorokért fizetendő díjainak mértéke így jelentősen befolyásolja azt is, hogy a fogyasztók számára milyen áron tudják kínálni szolgáltatásaikat.

A kisebb méretű műsorterjesztő vállalkozások által viselt magasabb költségek pedig végül hatással lehetnek a televíziós műsorok kínálatára és a fogyasztói árakra.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hivatal ezzel együtt leszögezi, hogy a nagyobb műsorterjesztők által generált fokozottabb ár- illetve minőségi verseny, illetve egyes hírközlési szolgáltatók hatékonyságának növekedése ugyanakkor a fogyasztók számára akár pozitív hatásokkal is járhat. Az ágazati vizsgálat éppen ezért kiterjed a piaci folyamatok fogyasztói jólétre gyakorolt hatásának vizsgálatára is.

Mindezek tisztázása érdekében a vizsgálat során a GVH a műsorszolgáltatók és műsorterjesztő vállalkozások közötti árazási viszonyok alakulása tekintetében felméri

  • a műsorszolgáltatás és műsorterjesztés jellemzőit és összefüggéseit,
  • ezen összefüggéseknek a piaci szereplők stratégiájára, valamint a nagykereskedelmi piacon érvényesülő árakra kifejtett hatását,
  • illetve a méretgazdaságossági szempontokat.

Az ágazati vizsgálat során a vállalkozásoknak kötelező együttműködniük a Versenyhivatallal, a vizsgálat lezártával pedig nyilvános jelentés készül majd. Amennyiben a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy az érintett vállalkozások piactorzító gyakorlatot folytattak, a GVH versenyfelügyeleti eljárást indíthat, ajánlásokat tehet vagy jelzéssel élhet a jogalkotók felé.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról