Szerző: Habók Lilla

2018. június 20. 16:06

Bírság nélkül engedte el a GVH az Airbnb-t

Több pontban is kötelezettséget vállalt a Gazdasági Versenyhivatal felé az Airbnb, hogy a jövőben pontosabban fogja tájékoztatni a magyar felhasználókat a felületein a szállásárakról. A GVH ennek következtében nem szabott ki pénzbírságot, de ellenőrizni fogja a vállalások betartását.

Döntés született a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2016-ban az Airbnb-vel szemben elindított versenyfelügyeleti eljárásával kapcsolatban. A hazai hivatal ugyanis feltételezhetőnek találta, hogy a szálláshelyek online piacterét üzemeltető cég "díjakkal, költségekkel kapcsolatos tájékoztatásai megtévesztik a fogyasztókat" - idézi a közlemény. A részletesebb indoklás szerint pedig a GVH észlelte, hogy a mobilapp a fogyasztók felé elhallgatja, illetve homályosan vagy nem időszerűen tünteti fel szállásárat és a kapcsolódó díjakat. Továbbá a felhasználók a különböző eszközökön elvégzett azonos keresést követően más-más költségeket láthatnak, valamint a díjak az először észlelt árakhoz képest az újabb keresés alkalmával emelkednek. Minderről viszont a cég nem nyújt teljes körű tájékoztatást a weboldalon a felhasználók számára. Azonban az eljárás végül bírságot nem állapított meg, hanem elfogadta az Airbnb (több körben a GVH kérésére módosított) kötelezettségvállalását a jövőbeli tájékoztatással kapcsolatban.

airbnb_elonyok_hatranyok

Érdekes tanulmány a GVH oldalán "Az Aribnb versenyjogi megközelítése Magyarországon" témában

Ennek részeként az Airbnb hat témakörben tett vállalásokat a GVH felé, mely magába foglal többek közt szolgáltatási díjjal, árkonzisztenciával, figyelmeztető üzenetekkel kapcsolatos kötelezettségeket. Azaz a jövőben az Airbnb a magyar nyelvű weboldalain az utazás dátumának a megadása után a teljes, valamennyi díjtételt magába foglaló összeget fogja megjeleníteni a fogyasztók számára minden felületen, vagyis a számítógépes, mobilos és tabletes használatkor egyaránt. Ennek következtében elméletben nem találkozhatnak majd a magyar vásárlók olyan rejtett összegekkel a szállás kiválasztása után, mint például a takarítási díj vagy a további vendégek után fizetendő díjak. Ezenkívül a vállalás kiterjed a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltérések megszüntetésére is.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Abban az esetben pedig mikor a felhasználók nem adják meg az utazás dátumát, és így kezdenek szállást keresni, akkor a szolgáltatás "az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet" jelenít majd meg "kiemelten, időszerűen, pontosan és transzparensen" láthatóan. Az üzenetben kitér rá a cég, hogy a teljes árat csak a dátum és a vendégszám megadása után ismerhetik meg, mivel "az Idegenforgalmi jellegű adók növelhetik az árat". Ezenkívül a dátum nélküli kereséseknél megjelenik majd az "akár" kifejezést használata is az árak feltüntetésekor (jól ismerős lehet a felhasználóknak az "akár már 10 ezer forinttól" szóhasználat). Ezáltal a GVH reméli, hogy az egyeztetett változtatások eredményként a szálláshelyeket keresők pontosabb tájékoztatást kapnak az árakról.

Az előírt lépések nem azonnal lépnek életbe, hanem az Airbnb "a döntés kézhezvételét követő 120 napon belül köteles végrehajtani az előírt lépéseket" és ezeket igazolnia is kell majd a GVH számára. A hivatal pedig ellenőrizni is fogja, hogy a cég valóban betartotta-e a kötelezettségvállalásban megfogadott ígéreteket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.