Szerző: Koi Tamás

2020. november 10. 14:27

Méretes pofonba szaladhat bele Európában az Amazon

Jelentős összegű versenyjogi büntetésre számíthat az Amazon az Európai Unióban, miután az Európai Bizottság versenyügyi szervének vizsgálata vélelmezhetően jogszabályba ütköző gyakorlatokat tárt fel a piactér működését illetően.

Súlyos büntetésre számíthat a világ legnagyobb online kereskedelmi vállalkozása, az Amazon Európában, miután az Európai Bizottság versenyjogi szerve egy tavaly nyáron indult vizsgálat során feltárta, hogy a cég előnyszerzésre használhatta fel a német és francia piactereken értékesítő vállalkozásoktól (harmadik fél) származó legkülönfélébb statisztikákat. Mivel az Amazon egyben ezen kereskedőpartnerek konkurenciájának is számít, ezért az adatok felhasználása a Bizottság álláspontja szerint törvénybe ütköző.

A bizottsági vizsgálat megállapította, hogy az Amazon piacterén működő vállalkozások gyakorlatilag teljes kereskedelmi tevékenységére rálát a szolgáltató, így olyan, publikusan nem elérhető információval is rendelkezik adott termékeket illetően, hogy azok milyen mennyiségben fogytak, milyen kapcsolatfelvétel történt a kereskedőkkel a háttérrendszereken keresztül, illetve milyen jellegű és számú fogyasztói panaszok érkeztek a harmadik fél által értékesített termékekre a webes felületen keresztül.

vestager_amazon
margrethe vestager versenypolitikáért felelős biztos (fotó: Európai bizottság)

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az Amazon ezeket az adatokat a Bizottság szerint arra használta, hogy automatikus algoritmusain keresztül üzletmenetét és saját termékértékesítését ennek megfelelően finomhangolja, illetve különféle üzleti döntéseket hozzon a piactér-hálózat működését illetően. Az EU versenyjogi szerve szerint mindez oda vezethetett, hogy bár az Amazon felületén elérhető termékek jelentős többségét a piacterek listázzák, az értékesítési számok alapján ehhez képest aránytalanul nagy előnyt élvez az Amazon saját csatornája, ez pedig összességében versenyjogi szempontból legalábbis aggályos.

A Bizottság egyben egy újabb vizsgálat indulását is bejelentette, ez a kosárfolyamat során megjelenő "Buy Box" pop-up működését, illetve az abban feltűnő ajánlatok szerepeltetésének módját veszi górcső alá. A Bizottság szerint ugyanis felmerült annak eshetősége, hogy ebben a marketingeszközben valójában nem a fogyasztók számára kedvező ajánlatok tűnnek fel, hanem azok, melyeknél a rendelés kiszolgálását az Amazon logisztikai és kézbesítési szolgáltatásain keresztül végzik. Emellett a Bizottság szerint versenytorzító lehet az a gyakorlat is, hogy a piactéri eladóknak bizonyos engedmények fejében lehetőségük van kifejezetten az Amazon Prime előfizetőket célozni a Buy Boxban szereplő termékekkel.

Az Amazonnak most meghallgatásokon kell bizonyítania, hogy gyakorlata nem ellentétes az uniós joggal, a Bizottság ezt követően, vélhetően a jövő év során zárhatja le határozattal az ügyet. Ha a Bizottság bizonyítottnak látja a jogsértés tényét, akkor akár éves globális árbevételének 10 százalékára is büntetheti a céget. A büntetési plafon így a 2019-es árbevétel alapján legfeljebb 28 milliárd dollár, illetve ennek megfelelő euró lehet.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

2

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 02:05

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.