:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 27. 10:34

Minden várakozást felülmúlóan teljesített a Microsoft

Az előzetes elemzői várakozásokat minden tekintetben felülmúló második üzleti negyedéves eredményről számolt be kedden este a Microsoft. A cég növekedését továbbra is a pandémia hatásai segítik, így a felhős- és csoportmunka megoldások valamint az otthoni szórakozáshoz használt termékek egyaránt jól mentek a negyedévben.

Töretlen növekedésről számolt be a Microsoft kedd délután közzétett második üzleti negyedéves beszámolójában. A redmondi óriáscég továbbra is sokat profitál abból, hogy a cégek és az oktatási intézmények megváltozott működési struktúrára álltak át a pandémia miatt - ezt kitűnően szemlélteti, hogy a vállalat részvényeinek árfolyama tavaly összességében 41%-kal nőtt.

A vállalat negyedéves árbevétele ebben az időszakban elérte a 43,1 milliárd dollárt, ami 17%-os növekedésnek felel meg éves  szinten, egyben csaknem hárommilliárd dollárral múlva felül az előzetes elemzői várakozásokat. A nettó profit eközben 15,6 milliárd dollárra nőtt, ami harmadával több, mint az egy évvel korábbi érték - derül ki a vállalat üzleti beszámolójából.

Az árbevételhez a legnagyobb mértékben a More Personal Computing üzletág járult hozzá, ez önmagában 15,1 milliárd dollárnyi bevételt termelt, túlnyomó részt a részleghez tartozó, 40%-kal erősödő Xbox üzletágnak köszönhetően.

xbox-series-x
a negyedév egyik legfontosabb terméke az új Xbox lett

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A növekedéshez hozzájárult, hogy a cég ebben a negyedévben dobta piacra az új generációs Xbox konzolokat, melyekre továbbra is jóval erősebb kereslet mutatkozik, mint amennyit a cég ki tud szolgálni. A Microsoft GamePass szolgáltatásának előfizetői bázisa eközben a negyedév során jelentősen, 15 millióról 18 millióra nőtt, míg az Xbox Live szolgáltatás havi aktív ügyfélszáma elérte a százmilliót. A Microsoft mindazonáltal nem közölt az új Xbox konzolokra vonatkozó eladási adatokat, ugyanakkor a karácsonyi szezonban az előző generációs Xboxok is  nyilvánvalóan hozzájárultak a sikerhez.

Az Intelligens Felhő üzletág negyedéves árbevétele elérte a 14,6 milliárd dollárt, az Azure szolgáltatásokból származó árbevétel pedig a felével nőtt, ezzel a szegmens immár harmadik negyedéve kis mértékű, stabil növekedési pályán áll.

Az Office termékeket, a LinkedIn-t és a Dynamics-ot magába foglaló Produktivitás és Üzleti Folyamatok üzletág negyedéves árbevétele 13,4 milliár dollár volt, itt a legerősebb divízió némi meglepetésre a LinkedIn lett, mely tavaly komoly pofont kapott, miután a pandémia miatt az álláspiac lényegében összeomlott. A Microsoft szerint mostanra egyértelműen látszik, hogy a hirdetők kezdenek visszatérni a LinkedIn-re, ez pedig meglátszik a divízió eredményén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.