Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 13. 07:38

A Microsofthoz csatlakozik Guido van Rossum, a Python megalkotója

A nyílt forrású programozási nyelv alapítója megunta a nyugdíjas életet és a redmondi céghez szegődik.

Visszatér a nyugdíjból Guido van Rossum, a Python programozási nyelv alapítója - és a Microsoftnál folytatja pályafutását. A 64 éves van Rossum a redmondi óriás kötelékében is a nyílt forrású Python nyelv fejlesztésén dolgozik majd, a Developer Division szárnyai alatt.

Az 1989-ben debütált Python mára az egyik legnépszerűbb programnyelvvé nőtte ki magát - ráadásul terjedése csak gyorsul, többek között a gépi tanulásban való széles körű felhasználásának hála. A holland származású van Rossum 2018 októberében tette le a Python nyelv "jóindulatú diktátora" címet, ugyanakkor a nyugdíjba vonulás után is megtartotta a nyelvet felügyelő Python Software Foundation elnöki posztját.

guidovanrossum

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Nem ez az első alkalom, hogy az alapító valamely tech-óriáshoz szegődik el, van Rossum korábban megfordult már a Google, illetve a pythonos alapjairól jól ismert Dropbox csapatában is - persze cégtől függetlenül a Python nyelv fejlesztésén dolgozva. Úgy tűnik az alapító szűk két év után megunta a nyugdíjas életet és most a redmondi óriás zászlaja alatt dolgozik majd a nyelv csiszolásán, pontosabban ahogy fogalmaz azon, hogy "jobbá tegye a Python használatát (nem csak Windowson)".

A van Rossummal való együttműködésről a Microsoft egyelőre nem árult el részleteket, a Python-alapító csatlakozását a céghez ugyanakkor a TechCrunch-nak nyilatkozva hivatalosan is megerősítette, hangsúlyozva, a vállalat továbbra is eltökélt, hogy aktívan hozzájáruljon a Python közösség erőfeszítéseihez.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról