Szerző: Koi Tamás

2021. január 22. 13:30

Még a jól menő üzletág sem ment az IBM-nél

Az előzetes elemzői várakozásokat alulteljesítő negyedéves eredményről számolt be csütörtökön az IBM, miután a cég vevőköre a járványhelyzetre tekintettel kevesebb hosszú távú szerződést írt alá.

A várakozásokat alulmúló eredményekről számolt be csütörtökön a tech világ egyik legrégebbi motorosa, az IBM. A 109 éves cég tavaly jelentette be, hogy strukturális változásokat hajt végre a versenyképesebb működés érdekében, ám a tavalyi év végén azok az üzletágak sem remekeltek, melyektől a legnagyobb bővülést reméli az óriásvállalat.

A cég teljes negyedéves árbevétele éves szinten 6,5%-kal, 20,37 milliárd dollárra csökkent, ehhez a felhős és kognitív szoftvertermékek üzletág - vagyis a cég húzószegmense - 6,8 milliárd dollárt tett hozzá, ami 4,5%-os csökkenésnek felel meg. Az esés különösen azért fájdalmas, mivel az üzletág két évig tartó folyamatos növekedését törte meg. A tervek szerint idén külön cégbe szerveződő technológiai megoldások üzletág negyedéves árbevétele 6,6 milliárd dollár volt, 5,5%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

ibmill

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az IBM tavaly októberben komoly szerkezeti átalakulást jelentett be, a vállalat idén év végéig kettéválik, külön cégbe szervezve ki a menedzselt infrastruktúra szolgáltatásokat. A társaság ezzel alacsonyabb profitot hozó ágazatait igyekszik leválasztani, hogy az ígéretesebb hibrid felhős, illetve AI szegmensekre koncentrálhasson.

Az átalakulás körül még sok a kérdőjel, nagy vonalakban ugyanakkor az IBM már elárulta az új entitással kapcsolatos terveit. Az új cég hivatalos nevét az IBM még nem közölte, jelenleg egyszerűen NewCo néven utal rá. Az idén leváló vállalatba a jelenleg az IBM Global Technology Services divíziója alatt található menedzselt infrastruktúra szolgáltatások kerülnek át, azokért teljes mértékben az új vállalat felel majd, a tervezéstől az üzemeltetésen át az ügyfeleknek biztosított infrastruktúra modernizációjáig.

A negyedéves pénzügyi beszámolót követően az IBM részvényei több mint 10%-os eséssel várják a pénteki tőzsdenyitást.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.