Szerző: Koi Tamás

2020. november 10. 10:43

Kínai fellebbezés miatt leállították a svéd 5G-s aukciót

Bizonytalan időre újra elhalasztja a svéd hírközlési hatóság az 5G-s mobilfrekvencia-aukciót, mely a héten indult volna a skandináv országban, ám az egyik érintett szereplő bíróságon támadta meg a kiírási feltételeket.

HIRDETÉS

A stockholmi törvényszék helyt adva a Huawei beadványának, azonnali jogvédelem mellett hatályon kívül helyezte a svéd hírközlési hatóság (PTS) soron következő 5G-s frekvenciaaukciójának bizonyos kiírási feltételeit - bár a hatóság ettől függetlenül az eredetileg tervezett időpontban megindíthatta volna az eljárást, az aukció a PTS döntésne alapján így mégsem kezdődhet meg a héten.

A svéd frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogvitát a kiírási dokumentáció azon pontja indította el, mely előírta a jelentkezőknek, hogy az újonnan épülő hálózatokhoz nem használhatják fel a kínai Huawei Technologies és ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, továbbá a nyerteseknek legkésőbb 2025. január 1-jéig minden, a kínai beszállítóktól származó eszközt el kellett volna távolítaniuk a hálózatból. A PTS októberben nyilvánosságra hozott kiírási dokumentációjában foglaltakat élesen bírálta a kínai fél, mely magas szintű diplomáciai nyilatkozatban közölte, a hatóság döntése - ha azt nem korrigálják - negatívan hathat svéd cégek kínai szereplésére is.

dansjoblom
dan sjöblom, a PTS főigazgatója

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Bár kezdetben az sem volt egyértelmű, hogy a Huawei egyáltalán megtámadhatja-e a kiírási dokumentációban foglalt feltételeket, végül a cég múlt héten beadta keresetét, a bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy a kínai cégnek, mint érintett félnek jogában áll kifogással élni az őt hátrányosan érintő kiírási feltételekkel szemben, ezzel együtt a kifogásolt előírások alkalmazását a végleges bírósági döntésig felfüggesztette.

A PTS hétfőn értesítette a pályázókat a bírósági döntésről, illetve arról, hogy az aukciót leállítja. A hatóság közölte, a lehető leghamarabb felülvizsgálja a helyzetet, azt ugyanakkor nem tette hozzá, hogy az eljárás előreláthatóan mikor indulhat el. 

A svéd spektrumértékesítési eljárások alakulása, pontosabban az azt követő beszerzési folyamatok eredménye a korábban megszokottnál jóval nagyobb figyelmet kap most, köszönhetően annak, hogy Svédország az otthona a Huawei legnagyobb európai riválisának, az Ericssonnak, mely a Nokia mellett a legnagyobb haszonélvezője lehet a kínai mobilhálózati beszállítókat diszkrimináló nyugati kormányzati döntéseknek. Ugyanakkor az Ericsson éppúgy részt vesz a kínai tendereken, melyeken az ország méretéből fakadóan a részgyőzelmek is óriási értéket képviselnek - mindezt jól mutatja, hogy a vállalat profitja jelentős részben az idei kínai tendergyőzelmeknek köszönhetően a legutóbbi negyedévben az egekbe lőtt.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 16:14

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.