Szerző: Koi Tamás

2020. november 10. 10:43

Kínai fellebbezés miatt leállították a svéd 5G-s aukciót

Bizonytalan időre újra elhalasztja a svéd hírközlési hatóság az 5G-s mobilfrekvencia-aukciót, mely a héten indult volna a skandináv országban, ám az egyik érintett szereplő bíróságon támadta meg a kiírási feltételeket.

A stockholmi törvényszék helyt adva a Huawei beadványának, azonnali jogvédelem mellett hatályon kívül helyezte a svéd hírközlési hatóság (PTS) soron következő 5G-s frekvenciaaukciójának bizonyos kiírási feltételeit - bár a hatóság ettől függetlenül az eredetileg tervezett időpontban megindíthatta volna az eljárást, az aukció a PTS döntésne alapján így mégsem kezdődhet meg a héten.

A svéd frekvenciaaukcióval kapcsolatos jogvitát a kiírási dokumentáció azon pontja indította el, mely előírta a jelentkezőknek, hogy az újonnan épülő hálózatokhoz nem használhatják fel a kínai Huawei Technologies és ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, továbbá a nyerteseknek legkésőbb 2025. január 1-jéig minden, a kínai beszállítóktól származó eszközt el kellett volna távolítaniuk a hálózatból. A PTS októberben nyilvánosságra hozott kiírási dokumentációjában foglaltakat élesen bírálta a kínai fél, mely magas szintű diplomáciai nyilatkozatban közölte, a hatóság döntése - ha azt nem korrigálják - negatívan hathat svéd cégek kínai szereplésére is.

dansjoblom
dan sjöblom, a PTS főigazgatója

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Bár kezdetben az sem volt egyértelmű, hogy a Huawei egyáltalán megtámadhatja-e a kiírási dokumentációban foglalt feltételeket, végül a cég múlt héten beadta keresetét, a bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy a kínai cégnek, mint érintett félnek jogában áll kifogással élni az őt hátrányosan érintő kiírási feltételekkel szemben, ezzel együtt a kifogásolt előírások alkalmazását a végleges bírósági döntésig felfüggesztette.

A PTS hétfőn értesítette a pályázókat a bírósági döntésről, illetve arról, hogy az aukciót leállítja. A hatóság közölte, a lehető leghamarabb felülvizsgálja a helyzetet, azt ugyanakkor nem tette hozzá, hogy az eljárás előreláthatóan mikor indulhat el. 

A svéd spektrumértékesítési eljárások alakulása, pontosabban az azt követő beszerzési folyamatok eredménye a korábban megszokottnál jóval nagyobb figyelmet kap most, köszönhetően annak, hogy Svédország az otthona a Huawei legnagyobb európai riválisának, az Ericssonnak, mely a Nokia mellett a legnagyobb haszonélvezője lehet a kínai mobilhálózati beszállítókat diszkrimináló nyugati kormányzati döntéseknek. Ugyanakkor az Ericsson éppúgy részt vesz a kínai tendereken, melyeken az ország méretéből fakadóan a részgyőzelmek is óriási értéket képviselnek - mindezt jól mutatja, hogy a vállalat profitja jelentős részben az idei kínai tendergyőzelmeknek köszönhetően a legutóbbi negyedévben az egekbe lőtt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról