Szerző: Koi Tamás

2021. január 11. 11:25

CPU-termelésének 10-30%-át szervezheti ki az Intel

Gyakorlatilag kész tényként lehet kezelni az évtizedekig elképzelhetetlennek hitt forgatókönyvet: Kiszervezi processzorgyártásának egy részét a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel. A folyamat nagy nyertese a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung lehet, de nem lesz könnyű dolguk, ha az Intel óriási rendelésállományát ki akarják szolgálni.

Az elmúlt tíz hónap legnagyobb növekedésével kezdte a hetet a szöuli tőzsdén a Samsung Electronics, miután lapértesülések szerint a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel előrehaladott tárgyalásokat folytat a céggel a processzortermelés egy részének kiszervezéséről. Az utóbbi években számos gyártási problémával küzdő Intelnél korábban fel sem merülhetett hasonló terv, ám mostanra egyértelművé vált, ha a chipgyártó nem tudja az újabb gyártástechnológiai mérföldköveket sikeresen megugrani, vagy mást kell megbízni a gyártással, vagy egyre nagyobb lemaradással kell szembenéznie versenytársaihoz képest.

Az Intel tavaly júliusban vetette fel először a chipgyártás kiszervezésének a lehetőségét. Mindez valóságos hideg zuhanyként érte a szakmát, a gyártó eddigi, 50 éves fennállása alatt ugyanis az egy kézben lévő tervezés és gyártás mindenkor az egyik legmarkánsabb megkülönböztető jegye volt az amerikai cégnek, mely évtizedeken át dominálta a piacot. A társaság ugyanakkor az újabb, 10 nm-es gyártástechnológiával készülő processzorok bevezetését, illetve tömegtermelését kénytelen volt elhalasztani, szintén tavaly nyáron pedig bejelentette, hogy az első, 7 nm-es sorokon készült, fogyasztói piacra szánt lapkái a gyártási eljárás bevezetését érintő nem várt problémák miatt további késéssel, legkorábban 2022-ben kerülhetnek forgalomba.

intel_cpu

Miért érdemes belevágnod az online Terraform képzésünkbe? (x)

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen az online tanfolyamon.

Miért érdemes belevágnod az online Terraform képzésünkbe? (x) Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni ezen az online tanfolyamon.

Eközben a tajvani TSMC-nél - mely az Intel másik fontos gyártópartnere lehet majd a Samsung mellett - ma már 5 nm-es eljárással zajlik a legkülönfélébb megrendelők, így többek közt az AMD és az Apple számára szánt chipek tömegtermelése, a 4 nanométeres gyártástechnológia bevezetése pedig már idén megtörténhet, jövőre tervezett tömeges gyártással. Nem hivatalos információk szerint az Intel számára előállított első tesztpéldányokat 5 nm-en gyárthatják majd, a tömeges megrendelést viszont már a 4 nm-es gyártósorok szolgálhatják majd ki.

Elemzők szerint most már lényegében csak a mikor és a mennyi maradt nyitott kérdés. A Bloomberg nem hivatalos forrásai szerint az Intel első, külső gyártóktól származó termékei legkorábban 2023-ban kerülhetnek majd piacra, a megrendelések zömét pedig a jobb kihozatali mutatók révén a TSMC kapja, ugyanakkor jó eséllyel a Samsung is gyárthat majd CPU-kat az Intel számára. Egyes elemzők szerint az Intel teljes processzortermelésének nagyjából 10-30%-át szervezhetik majd ki, ami a TSMC számára 5-10%-os árbevétel-növekedéssel járhat majd. 

Tekintve, hogy az Intel szállítja jelenleg a globálisan eladott PC-kbe és szerverekbe szánt processzorok mintegy 80%-át, bárki is kapja a megrendeléseket a cégtől, komoly kapacitásbővítéssel kell számoljon.

A szerződéses gyártók láthatóan kalkulálnak is a megrendelési volumen folyamatos növekedésével, a Samsung legalábbis korábban bejelentette, hogy a következő tíz évben mintegy 116 milliárd dollárnyi koreai wont tervez beruházni a chipgyártó üzletágába, részben éppen azért, hogy a TSMC-vel minden szempontból versenyképes gyártóvá váljon. A tajvani rivális eközben a kínai Baoshanban épít új chipgyártó üzemet, mely a tervek szerint az év végére kezdheti majd meg a termelést. Bennfentes források szerint ezt az üzemet igény esetén teljes egészében az Intel processzorainak gyártására delegálhatja a TSMC.

a címlapról