:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 11. 11:25

CPU-termelésének 10-30%-át szervezheti ki az Intel

Gyakorlatilag kész tényként lehet kezelni az évtizedekig elképzelhetetlennek hitt forgatókönyvet: Kiszervezi processzorgyártásának egy részét a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel. A folyamat nagy nyertese a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung lehet, de nem lesz könnyű dolguk, ha az Intel óriási rendelésállományát ki akarják szolgálni.

Az elmúlt tíz hónap legnagyobb növekedésével kezdte a hetet a szöuli tőzsdén a Samsung Electronics, miután lapértesülések szerint a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel előrehaladott tárgyalásokat folytat a céggel a processzortermelés egy részének kiszervezéséről. Az utóbbi években számos gyártási problémával küzdő Intelnél korábban fel sem merülhetett hasonló terv, ám mostanra egyértelművé vált, ha a chipgyártó nem tudja az újabb gyártástechnológiai mérföldköveket sikeresen megugrani, vagy mást kell megbízni a gyártással, vagy egyre nagyobb lemaradással kell szembenéznie versenytársaihoz képest.

Az Intel tavaly júliusban vetette fel először a chipgyártás kiszervezésének a lehetőségét. Mindez valóságos hideg zuhanyként érte a szakmát, a gyártó eddigi, 50 éves fennállása alatt ugyanis az egy kézben lévő tervezés és gyártás mindenkor az egyik legmarkánsabb megkülönböztető jegye volt az amerikai cégnek, mely évtizedeken át dominálta a piacot. A társaság ugyanakkor az újabb, 10 nm-es gyártástechnológiával készülő processzorok bevezetését, illetve tömegtermelését kénytelen volt elhalasztani, szintén tavaly nyáron pedig bejelentette, hogy az első, 7 nm-es sorokon készült, fogyasztói piacra szánt lapkái a gyártási eljárás bevezetését érintő nem várt problémák miatt további késéssel, legkorábban 2022-ben kerülhetnek forgalomba.

intel_cpu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Eközben a tajvani TSMC-nél - mely az Intel másik fontos gyártópartnere lehet majd a Samsung mellett - ma már 5 nm-es eljárással zajlik a legkülönfélébb megrendelők, így többek közt az AMD és az Apple számára szánt chipek tömegtermelése, a 4 nanométeres gyártástechnológia bevezetése pedig már idén megtörténhet, jövőre tervezett tömeges gyártással. Nem hivatalos információk szerint az Intel számára előállított első tesztpéldányokat 5 nm-en gyárthatják majd, a tömeges megrendelést viszont már a 4 nm-es gyártósorok szolgálhatják majd ki.

Elemzők szerint most már lényegében csak a mikor és a mennyi maradt nyitott kérdés. A Bloomberg nem hivatalos forrásai szerint az Intel első, külső gyártóktól származó termékei legkorábban 2023-ban kerülhetnek majd piacra, a megrendelések zömét pedig a jobb kihozatali mutatók révén a TSMC kapja, ugyanakkor jó eséllyel a Samsung is gyárthat majd CPU-kat az Intel számára. Egyes elemzők szerint az Intel teljes processzortermelésének nagyjából 10-30%-át szervezhetik majd ki, ami a TSMC számára 5-10%-os árbevétel-növekedéssel járhat majd. 

Tekintve, hogy az Intel szállítja jelenleg a globálisan eladott PC-kbe és szerverekbe szánt processzorok mintegy 80%-át, bárki is kapja a megrendeléseket a cégtől, komoly kapacitásbővítéssel kell számoljon.

A szerződéses gyártók láthatóan kalkulálnak is a megrendelési volumen folyamatos növekedésével, a Samsung legalábbis korábban bejelentette, hogy a következő tíz évben mintegy 116 milliárd dollárnyi koreai wont tervez beruházni a chipgyártó üzletágába, részben éppen azért, hogy a TSMC-vel minden szempontból versenyképes gyártóvá váljon. A tajvani rivális eközben a kínai Baoshanban épít új chipgyártó üzemet, mely a tervek szerint az év végére kezdheti majd meg a termelést. Bennfentes források szerint ezt az üzemet igény esetén teljes egészében az Intel processzorainak gyártására delegálhatja a TSMC.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 16:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.