Szerző: Koi Tamás

2021. január 6. 10:04

Indul az új generációs Telekom IPTV nagyüzemi tesztelése

Tizenöt évvel a szolgáltatás megjelenését követően idén megújul a Magyar Telekom IP-alapú tévés megoldása, az új generációs platform január elején a kereskedelmi bevezetés előtti utolsó fázisába ért, amikor a cég már előfizetőit is bevonja a rendszer tesztelésébe.

A fejlesztőket, a műszaki személyzet tagjait és saját dolgozóit követően előfizetőinek egy részét is bevonja új generációs IPTV szolgáltatásának tesztelésébe a Magyar Telekom. A cég a várakozások szerint idén tavasszal indíthatja el az Ericssonból kivált MediaKind által fejlesztett, teljesen felhőalapú MediaFirst platformra épülő új szolgáltatás nagyképernyős bevezetését, mely az ígéretek szerint a kor igényeinek minden szempontból megfelelőbb csomagot kínál majd az előfizetők számára.

A kereskedelmi bevezetésig elvégzendő utolsó simítások részeként a szolgáltató a napokban e-mailben keresett meg több ezer, bizonyos feltételeknek megfelelő meglévő előfizetőt, akiket az új platform nyitott tesztelésére hívott meg. Az ügyfelek kiválasztása, megkeresése során fontos szempont volt, hogy azok csak bizonyos körzetekben, városokban lakhatnak, így Budapest bizonyos kerületei, részei mellett egyelőre Pécsen nyílik csak lehetőség a tesztelésre. 

telekom_android-tv-form-header_165

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A tesztre jelentkezni a szolgáltató erre a célra létrehozott felületén lehet, ahol részletes információk találhatók a feltételekről és a rendszer bizonyos képességeiről. Így a teszszolgáltatás határozott idejű, legalább egy, de legfeljebb három hónapra szóló szerződéssel (szerződéskiegészítéssel) jön létre, a szerződéses időszak alatt az ügyfélnek havi 2000 Ft-ot kell fizetnie a "Teszt Szuper Családi HD" díjcsomagért, melynek csatornakínálata megegyezik a kereskedelmi forgalomban lévő "IPTV Szuper Családi HD 202009" díjcsomaggal. A tesztszolgáltatás részeként a Telekom ingyenesen elérhetővé teszi az ügyfelek számára a Love Nature nevű természetcsatornát 4K felbontásban.

A teszt részeként az ügyfél részére egy, de legfeljebb három új generációs, 4K-képes beltéri egységet biztosít a szolgáltató, mely a weboldalon szereplő leírás szerint kezeli az Android TV appokat, azaz már induláskor ott lehetnek a platformon olyan népszerű alkalmazások vagy kliensek, mint a YouTube, a Spotify, a Kodi, a Plex, az HBO GO/MAX, a VLC vagy a Vimeo.

Az előfizetői tesztre a Telekom legfeljebb ezer felhasználót vesz fel, a tesztelők felé pedig kifejezett elvárás a rendszeres visszajelzés küldése, a szolgáltató telefonos vagy e-mailes megkeresése alapján. A szolgáltatás végleges formáját és funkciókínálatát a részben a tesztelőktől érkező visszajelzések alapján alakítja ki a Telekom.

Az új rendszer bizonyos elemeit egyébként már tavaly elérhetővé tette a Telekom, így az említett MediaFirst dolgozik a kis kijelzőkre fejlesztett Telekom TV GO platform mögött is. A platform tavaly márciusi indulásakor tartott háttérbeszélgetésen még nem közöltek információt arról, hogy kínál-e majd új beltéri egységet a Telekom az új rendszerhez, ez ugyanakkor mostanra egyértelművé vált. A platformváltás az előzetes terveknek megfelelően fokozatos lesz, így a meglévő nagyjából 900 ezer IPTV előfizetőnél lévő nagyságrendileg 1,3 millió előző generációs set-top box cseréje több lépcsőben zajlik majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról