Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 15. 09:16

Titkosított, csoportos videohívásokkal bővít a Signal

A funkció első körben legfeljebb öt résztvevővel vehető igénybe, de a cég már dolgozik a létszám növelésén.

HIRDETÉS

A koronavírus-pandémia alatt a távmunka, távoktatás és a szociális távolságtartás elősegítése végett gombamód kezdtek szaporodni a különböző videochat megoldások, amelyek sora most tovább bővül: ezúttal a Signal jelentette be, hogy üzenetküldőjét titkosított, csoportos videohívásokkal bővíti.

A frissen bejelentett funkció, akárcsak a csevegőapp többi kommunikációs csatornája, végpontok közötti titkosítással dolgozik. A csoportos videohívások használatához a Signal appon belül először a kívánt chat-csoportba kell navigálni, ahol kijelző tetején látható kamera ikonra bökve indítható el a hívás. Erről valamennyi csoporttag értesítést kap, amelyen keresztül be is kapcsolódhatnak a beszélgetésbe.

signalencryptedcalls

A résztvevőket az app rácsnézetben jeleníti meg, de igény szerint az éppen beszélő feleket is képes automatikusan előtérbe hozni. A hívásokat a Signal a RingRTC libraryra támaszkodva titkosítja. A résztvevők száma egyelőre korlátozott, jelenleg egy-egy videohívásban legfeljebb öt fő vehet részt - a fejlesztők ígérete szerint ugyanakkor már dolgoznak a maximális létszám kibővítésén.

Említést érdemel, hogy az új funkció a platformon októberben bevezetett, új típusú beszélgetőcsoportokból vehető igénybe - a csevegőapp csoportjainak nagyjából két hónapja bejelentett frissítésével azok egy sor extra opciót kaptak, mint az említések, a csoportadminisztrátorok, illetve az engedélyek bevezetése. A frissítéssel jóval egyszerűbbé és átláthatóbbá vált a csoportok kezelése a chatalkalmazásban - noha az újításokat a cég csak az újonnan létrehozott csoportokban tette elérhetővé, ígérete szerint azonban több lépcsőben a már létező chatszobákban is elvégzi az említett tatarozásokat.

Ennek megfelelően előfordulhat, hogy egy-egy csoportban még nem látható a csoportos hívások indítását célzó kamera ikon, végső esetben azonban ez egy új szoba létrehozásával orvosolható. A titkosított, csoportos videohívások az app többi részéhez hasonlóan, ingyenesen használhatók.

a címlapról