:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 23. 10:45

A Telekom is bővíti a budapesti 5G-s lefedettséget

Továbbra is megfontolt ütemben építik ki 5G-s hálózatukat a magyarországi mobilszolgáltatók, a Magyar Telekom és a Vodafone egyaránt a fővárosra koncentrál az év végi fejlesztésekkel - mindkét cég használja a dinamikus frekvenciamegosztást, mely az 5G-s evolúció legkézenfekvőbb technológiai megoldása.

Nem sietik el az 5G-s hálózatok bővítését a magyarországi mobilszolgáltatók, ugyanakkor a három nagy piaci szereplőből kettő, a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország év végére jelentős szolgáltatáslefedettséget ígér a fővárosban és környékén. A két cég ugyanakkor eltérő megoldást alkalmaz a lefedettség növelésére: míg a Vodafone a 700 MHz-es úttörő 5G-s sávban kapcsol be állomásokat, ezzel nagy területet elérve, addig a Telekom a dinamikus spektrummegosztást (DSS) részesíti előnyben a 2,1 GHz-es sávban, melynek kapacitásán így egyszerre jelenleg három technológia versenyez egymással.

HÁRMAN PÁRBAN

A Magyar Telekom pénteken jelentette be, hogy partnerével, az Ercissonnal karöltve bővíti egyes budapesti bázisállomásait az Ericsson Spectrum Sharing (a DSS marketingelnevezése az Ericssonnál) technológiával. A rendszerek szoftveres bővítése része annak az átfogó, öt évre szóló rádióshálózat-modernizációs folyamatnak, melyet május közepén jelentett be a szolgáltató. A távközlési cég tavasszal tendereztetési eljárást követően bízta meg a svéd eszközbeszállítót a mostanra elavult, zömében 2011 és 2014 között telepített, akkor még elsősorban 3G-s kommunikációra rendszeresített RAN eszközök cseréjével.

A Magyar Telekom időközben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly indult, idén áprilisban lezárult frekvenciaaukcióján további, 2x10 MHz-nyi spektrumhoz jutott hozzá a 2,1 GHz-es sávban, így a cég itt összesen 2x25 MHz-nyi blokkal rendelkezik, ezeket osztja fel az igényeknek megfelelően 3G, 4G és (a DSS révén) 5G technológiák közt. A Magyar Telekomnál most bevezetett DSS révén a 4G-re és 5G-re allokált frekvenciatartományban (ez jelenleg jellemzően 2x20 MHz) a kapacitás az aktuális terhelésnek megfelelően ezredmásodpercenként, dinamikusan kerül megosztásra a csatlakozó kliensek között - amennyiben azok támogatják a technológiát.

5gterkep_2020nov
forrás: magyar telekom

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szolgáltató az április óta működő, fokozatosan növekvő számú, 3,6 GHz-en üzemelő 5G-s állomásokat és a 2100 MHz-es DSS-képes 5G-s állomásokat használatát hullámterjedési jellemzőik figyelembevételével "észszerűen kombinálja", ugyanakkor ez a két sáv továbbra is elsősorban a sűrűn lakott területek lefedésére alkalmas, az országos 5G-s lefedettséghez további spektrumot (leginkább az 1 GHz alatti sávok valamelyikét) kell bevonni. A Telekom egyébként részben az új sáv bevonásával idén év végére a budapesti lakosság 30%-át kívánja elérni 5G-vel, emellett jelenleg 21 balaton-parti településen és 5 megyeszékhelyen nyújt legalább részlegesen 5G-s szolgáltatást.

01:57
 

Wissen einfach vermittelt: #5G - das bringt Dynamic Spectrum Sharing

Még több videó

A DSS technológia alkalmazása az egyik legkézenfekvőbb módja az 5G-s generációváltásnak, a rendszer ugyanis úgy támogatja a fokozatos 5G-s bevezetést, hogy közben nem szorítja ki az előző generációs technológiát, illetve nem igényel a korábbinál sűrűbb bázisállomás-elhelyezést, valamint adott esetben a meglévő spektrumkerettel is elindítható a szolgáltatás, nem kell megvárni, míg a helyi kormányzat az 5G-s sávokat felszabadítja, használatba adja. A rendszert Európában számos Deutsche Telekom leányvállalat bevezette vagy teszteli már, így Németországban, Ausztriában és Lengyelországban és Horvátországban is működik DSS-alapú 5G-szolgáltatás, igaz, nem mindenhol az Ericsson közreműködésével.

4.5G

A megoldás hátránya ezzel együtt, hogy a magasabb frekvencián üzemelő 5G-s cellákhoz képest lényegében megfeleződik a kapacitás, így a DSS-alapú 5G-s hálózatok a 4G-vel összemérve (különösen non-standalone topológia esetén) nem nyújtanak jelentős többletkapacitást. További kihívást jelenthet, hogy a DSS iparági támogatottsága a készülékgyártók körében ma még nem teljes, vagyis nem minden, egyébként 5G-képes telefon támogatja a dinamikus spektrummegosztást. 

A Telekom ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy portfoliójában szereplő készülékek közül jelenleg az Apple iPhone 12 (teljes széria), a Samsung Galaxy S20+ és S20 Ultra, valamint a Huawei P40 Pro és Xiaomi Mi 10T Pro készülékek alkalmasak az új frekvencián üzemelő 5G szolgáltatás igénybevételére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.