Szerző: Koi Tamás

2020. december 2. 11:15

Itthonról is perelhetők a legnagyobb online platformok

Az Európai Unió Bírósága a hazai vállalkozások számára is jelentőséggel bíró, kedvező döntésének értelmében a versenysértésből fakadó károk megtérítése érdekében a legnagyobb külföldi platformok is perelhetők a velük szerződő vállalkozás tagállamában.

A kis- és közepes magyarországi vállalkozások jogvita-rendezési helyzetét javíthatja jelentős mértékben az Európai Unió Bíróságának novemberi ítélete nyomán kialakuló joggyakorlat, mely alapján a hazai fizikai jelenléttel (céges képviselettel) nem rendelkező szolgáltatók magyarországi bíróság előtt is perelhetők lesznek. Az ítélet kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elsősorban az online térben működő amerikai óriásvállalatokkal, így többek közt a Facebookkal, a Google-lel vagy az Amazonnal szembeni hatékonyabb, egyszerűbb jogi fellépés lehetőségét emeli ki.

A GVH szerint a Bíróság novemberi ítélete minden olyan esetben irányadó lehet, amelyben egy üzleti felhasználó kára a platform és az üzletfél közti szerződésen túlmutató, további jogszabályba ütközésből – így például versenyjogi jogsértésből – fakad. 

bookingcom_amsterdam
a booking.com amszterdami székháza

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Európai Unió Bírósága – minden hasonló esetre irányadó – ítéletének alperese egyébként a Booking.com szállásfoglaló portál volt, melynek üzemeltetőjével szemben a magyar versenyhatóság is folytatott fogyasztóvédelmi típusú eljárást, amiért többek között agresszív, pszichés nyomásgyakorlással késztette felhasználóit mihamarabbi foglalásra.

A Booking.com-ot egy német hotel perelte be a jogsértő általános szerződési feltételek miatt még 2015-ben, a helyi, regionális bíróság ugyanakkor joghatóság hiányában elutasította a keresetet. Mivel a felperes fellebbezése sikertelen volt, ezért fordult előzetes döntéshozatali kérelemmel az Európai Unió Bíróságához. A Bíróság november 24-i ítélete alapján

 A polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, 2012. december 12‑i 1215/2012/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 7. cikkének 2. pontját úgy kell értelmezni, hogy az alkalmazandó a felperest és az alperest összekötő szerződéses jogviszony keretében tanúsított meghatározott magatartás abbahagyására kötelezés iránti olyan keresetre, amely azon az állításon alapul, hogy az alperes, a versenyjogot megsértve, visszaélt az erőfölényével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

9

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.