Szerző: Koi Tamás

2020. november 24. 12:17

Büntethetők lesznek a kínaiakra támaszkodó brit távközlési cégek

Szigorítaná a brit kormányzat annak a hálózatok kiberbiztonságát szabályozó törvénynek a végrehajtását, melyet idén nyáron gyakorlatilag deklarálta, hogy 2027-ig minden, a kínai Huawei által gyártott 5G-s hálózati eszközt el kell távolítani a brit mobilhálózatokból.

HIRDETÉS

Szigorúan büntetné a brit kormány azokat a távközlési cégeket, melyek a nyáron közzé tett határidőre nem teljesítik a hálózatok kiberbizonságára vonatkozó előírásokat Nagy-Britanniában. Így egy ma közzétett törvénymódosítási javaslat értelmében az a cég, mely 2027-ig nem távolítja el a nagy biztonsági kockázatot jelentő beszállítók eszközeit az 5G-s hálózatából, éves árbevételének akár 10%-át, vagy napi akár 100 ezer angol fontot (napi árfolyamon számolva kb. 40,5 millió forint) bírságot is fizethet.

Az év elején még megengedőnek bizonyuló brit álláspont a hivatalos indoklás szerint azután változott meg júliusban, hogy az Egyesült Államok májusban újabb szankciókat léptetett életbe a Huawei-jel szemben, ezúttal már nem csak az amerikai beszállítók és a kínai multi partneri viszonyait elvágva. Így Amerika lényegében megtiltotta, hogy a kínaiak számára olyan komponenseket állítsanak elő a partnercégek, melyek gyártása során amerikai technológiát használtak fel. Ezzel a Huawei többek közt elveszítette félvezetőgyártó-kulcspartnerét, a tajvani TSMC-t is.

borisjohnson
boris johnson brit miniszterelnök

Az indokok mögött ugyanakkor újra és újra megjelennek a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggályok, elsősorban az egyik legnagyobb szövetséges, az Amerikai Egyesült Államok álláspontjára rímelve. Oliver Dowden digitális ügyekért felelős miniszter a törvénymódosítás kapcsán kijelentette, 

AZ 5G-S ÉS AZ OPTIKAI HÁLÓZATOK HASZNÁLATÁBÓL FAKADÓ VALÓDI ELŐNYÖKET CSAK AKKOR ÉLVEZHETJÜK, HA AZOK BIZTONSÁGOSAK ÉS KELLŐEN RUGALMASAK

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A szakpolitika reményei szerint a szigorítások eredményesen hozzájárulnak majd a Nagy-Britannia ellen irányuló, idegen országok és más, szervezett bűnözői csoportok által koordinált kibertámadások visszaszorításához.

A kínai fél ezúttal is visszautasított minden, a céget bármilyen kémtevékenységgel összekötő vádat. Victor Zhang, a cég alelnöke leszögezte,

EZ A DÖNTÉS POLITIKAI MOTIVÁCIÓ ALAPJÁN SZÜLETETT, ÉS NEM VESZI FIGYELEMBE A FAIR KOCKÁZATELEMZÉSI KÖRÜLMÉNYEKET.

Zhang hozzátette, a szigorítás valójában senkinek nem szolgálja a célját, illetve a Huawei diszkriminálása veszélybe sodorhatja a brit gazdaság növekedési pályára állítását a koronavírus világjárvány elvonulását követően.

A kormányzati szigorítások bár alapvetően csöppet sem számítanak kedvező fordulatnak a helyi piac szereplői számára, a cégek már beletörődni látszanak a döntésbe, noha bennfentes információk szerint mindenkiben élt némi remény azzal kapcsolatban, hogy az amerikai elnökválasztás kimenetele fordulatot hozhat az ügyben.

A Huawei mobilhálózati eszközeit egy kivételével mindegyik brit mobilszolgáltató használja jelenleg a kereskedelmi 5G-s hálózatában, igaz, csak a rádiós hozzáférési rétegben. A meglévő eszközök cseréje operátortól függően eltérő összegű beruházásokat igényelhet, elsősorban a meglévő hálózat kiterjedtségétől függően.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 09:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.