Szerző: Koi Tamás

2020. november 13. 11:21

Pontos helymeghatározással bővült a segélyhívó

Mostantól a magyarországi Egységes Segélyhívórendszer is kiegészült a pontosabb helymeghatározást lehetővé tevő Advanced Mobile Location technológiával, melynek révén az operátorok a korábbinál lényegesen pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a segítséget kérő személy pontosan honnan indította a hívást.

Magyarországon is megjelent a 112-es segélyhívószámhoz kapcsolódó Advanced Mobile Location (AML) funkció, melynek segítségével a segélykérést fogadó operátorok a korábbinál lényegesen pontosabb adatokat kaphatnak arról, hogy a segélyhívó a hívás pillanatában hol tartózkodik - jelentette be az Egységes Segélyhívórendszert üzemeltető NISZ és az ORFK csütörtökön. 

A NISZ a több uniós országban koordináltan megvalósuló HELP112 II. fejlesztési projektjének megvalósítása után vezette be az AML funkciót hazánkban. A korábbi, bizonyos esetekben több mint 10 kilométeres helyzetmeghatározásnál az AML segítségével a NISZ szerint sokkal pontosabban - akár 5 méteres pontossággal - be tudják azonosítani a segélyhívás helyszínét abban az esetben, ha a hívást iOS vagy Android okostelefonokról indítják. Az AML funkció a Hívásfogadó Központoknak értékes időt spórol meg azzal, hogy már közvetlenül, a hívás indításakor továbbítja a hívás helyszínének koordinátáit.

esr

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az iPhone és Android mobiltelefon használóknak semmilyen alkalmazást nem szükséges telepíteniük, a 112-es segélyhívószám hívásával egy időben a mobiltelefon automatikusan aktiválja a funkciót és a helyszín-adatokat közvetlenül a közelebbi Hívásfogadó Központba továbbítja. Az AML aktiválásához az Android OS 4.1 (Google Play Services 9.0), vagy annál magasabb verziójú, míg az iPhone-ok esetében minimum az iOS 13.4 operációs rendszer használata szükséges.

A szolgáltató felhívja a figyelmet, hogy az AML csak és kizárólag a 112 hívásakor kapcsol be, a pozíció adatok pedig csak arról a készülékről jelennek meg a Hívásfogadó Központokban, amelyről a segélyhívást kezdeményezték.  Az AML itthon a legnagyobb hazai mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – hálózatából ingyenesen érhető el.

A most bevezetett AML rendszer egyfajta továbbgondolásaként indította el korábban az Országos Mentőszolgálat a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal karöltve az Életmentő applikációt, melyben szintén úgy kérhető segítség, hogy az app a mobiltelefon pontos helyadatait automatikusan átadja a diszpécserszolgálatnak. Az Életmentő appal ugyanakkor értelemszerűen csak a mentőszolgálattól kérhető segítség

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról