:

Szerző: Koi Tamás

2020. október 12. 11:21

Rövidebb pórázon tartaná a tech óriásokat az EU

Húsz, feltételezhetően többségében amerikai technológiai óriás számíthat rá, hogy a jövőben a meglévőnél szigorúbb versenyjogi szabályoknak kell majd megfelelnie az Európai Unióban. A nemzetközösség kifejezett célja, hogy az utólagos büntetések - melyek gyakran nem képeznek megfelelő visszatartó erőt - kiszabása helyett megelőző módszerekkel bírja rá a domináns piaci szereplőket arra, hogy nagyobb teret engedjenek a versenynek Európában.

Utólagos büntetőhadjáratok helyett a megelőzésre kíván hangsúlyt helyezni az Európai Unió, illetve annak végrehajtó szerve, az Európai Bizottság a technológiai iparág legnagyobb szereplőinek esetleges versenykorlátozó magatartásával kapcsolatban. Ennek érdekében az EU összesen 20 globális multi kapcsán készül olyan, a jelenleginél jóval szigorúbb, átfogó versenyjogi keretrendszer megszabására, mely a kevésbé hatékonynak bizonyuló büntetések helyett lehetőséget ad arra, hogy a kisebb piaci szereplők is levegőhöz jussanak.

A Financial Times riportja szerint a kezdetben húsz céget tartalmazó "exkluzív lista" több tényező alapján áll majd össze, így az EU egyebek mellett vizsgálja az adott cég piaci részesedését, a felhasználóinak számát, illetve azt, hogy mekkora a piaci ráutaltság egy-egy, a cégtől származó platformra, termékre vagy bármilyen egyéb megoldásra. Az új, szigorúbb kritériumok szerint az érintett vállalatoknak például bizonyos adatokat rendszeresen meg kell majd osztaniuk a kisebb versenytársakkal, illetve általában véve sokkal transzparensebb működést ír elő számukra  az új szabályrendszer.

apple_store_brussels
a brüsszeli apple store (fotó: apple)

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

Az ugyanakkor a források szerint egyelőre még nem eldöntött, mely cégek kerülhetnek majd be a kezdeti listába, ugyanakkor borítékolható, hogy a legnagyobb amerikai technológiai óriások, így az Alphabet, az Apple, az Amazon vagy éppen a Facebook számíthat a szigorúbb elbánásra az Európai Unióban, éppen úgy, mint az Egyesült Államokban, ahol az említett cégek vezetőinek nemrég kongresszusi meghallgatáson kellett felelniük a növekedésüket érintő, meglehetősen kínos kérdésekre. 

Egyelőre azt sem tudni, hogy a lista pontosan mikor állhat össze, illetve a verseny élénkítését szolgáló preventív intézkedések mikor léphetnek majd életbe. Az Európai Unió törvényhozási folyamatában jelenleg is az előkészítése zajlik az ún. digitális szolgáltatások törvényének (Digital Services Act), mely tartalmazhat bizonyos elemeket a fent említett verseny élénkítését szolgáló csomagból.

Az EU mindenesetre a jelek szerint belátta, hogy a nagy technológiai óriások esetenként több milliárd eurós versenyjogi büntetése számos esetben nem hozza meg a kívánt hatást, vagy csak későn, amikor a hosszadalmas, évekig húzódó eljárás végére a versenyellenes magatartás már helyrehozhatatlan károkat okozott. Az Európai Bizottságnak ugyanakkor van arra lehetősége, hogy elébe menve a vizsgálatot lezáró határozatnak, ideiglenes intézkedéssel kötelezzen egy eljárás alá vont vállalkozást a jogsértőnek vélt tevékenység felfüggesztésére - a szervezet éppen nemrég, a szintén amerikai Broadcom elleni trösztellenes vizsgálat kapcsán élt ezzel a lehetőséggel.

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról