Szerző: Koi Tamás

2020. november 9. 13:07

Illegális diákmunka miatt tiltólistán az Apple egyik bérgyártója

Szabálytalanságokat tárt fel az Apple belső vizsgálata az egyik, iPhone okostelefonokat előállító szerződéses bérgyártónál, a tajvani Pegatronnál a diákmunkásokat foglalkoztató program végrehajtása során.

Kisebbfajta botrány látszik kibontakozni az Apple egyik legnagyobb tajvani bérgyártója, az elsősorban iPhone-okat gyártó Pegatron diákmunkásokat foglalkoztató programja körül. Lapértesülések szerint az Apple felfüggesztette az újabb gyártási megbízásokat, miután kiderült, hogy a Pegatron egyes kínai üzemeiben dolgozó diákok rendszeresen túlóráztak, illetve éjszakai műszakot is kellett vállalniuk.

Mindezt az Apple hetekkel ezelőtt lefolytatott belső vizsgálata tárta fel, mely azt ellenőrizte, hogy a cég bérgyártókkal és beszállítókkal kötött etikai normáinak megfelelnek-e a Pegatron üzemeiben uralkodó állapotok. Ekkor derült ki, hogy a Pegatron HR-részlegének illetékesei különféle kreatív módszereket alkalmazva, a megrendelő figyelmét kijátszva érték el, hogy a diákmunkásokat az etikai kódexben foglaltakkal ellentétesen is alkalmazhassák.

apple-iphone-pegtaron-factory
műszakváltás előtti munkások a pegatron egyik gyárában (fotó: bloomberg)

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Apple vizsgálata ugyanakkor nem talált bizonyítékot a két legsúlyosabb, fiatalkorúakkal kapcsolatos visszaélésre, így nem tártak fel sem kényszermunkára, sem gyermekmunkára utaló jeleket a Pegatronnál. A gyártócég ettől függetlenül közölte, a diákmunka-programért felelős vezetőt azonnal elbocsátották, az érintett diákmunkásokat pedig "megfelelően kompenzálták" majd hazaküldték.

A cupertinói céget, illetve alvállalkozóit korábban több támadás is érte az összeszerelő-üzemekben uralkodó kíméletlen munkakörülmények miatt - az Apple azóta kínosan ügyel arra, hogy a hasonló eseteket kivédje, elkerülje. Legutóbb 2017-ben bizonyosodott be, hogy a legnagyobb bérgyártó-partnernek számító Foxconnál dolgoztak illegális körülmények közt diákmunkások, de már 2013-ban készültek olyan kínai jelentések, melyek azt állították, hogy az iPhone-okat összeszerelő üzemekben nem fizetik az eleve éhbérért dolgozó diákok túlóráját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról