Szerző: Koi Tamás

2020. november 5. 14:08

Kiemelten foglalkozik a kormány az 5G "biztonsági rizikóival"

A legtöbb szakmai érdekelt és a nemzeti kormányok többségében egyetértenek abban, hogy az új generációs, 5G-s mobilhálózatok kiépítése komoly löketet adhat a legkülönfélébb digitalizációs törekvéseknek, ám amíg eljön az 5G-s kánaán, az érdekelteknek számos problémás kérdést meg kell oldaniuk, válaszolniuk.

Ötödik alkalommal tartott plenáris ülést a szakmai szervezeteket, állami szféra szereplőit, gyártókat, szolgáltatókat támogató 5G Koalíció, mely a mai alkalommal a járványhelyzethez igazodva túlnyomó részt a virtuális térbe került. A szervezet plenáris ülésének nyitóbeszédében Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője amellett, hogy méltatta az 5G Koalíció munkáját, utalt rá, hogy az 5G bevezetések kapcsán két fontos "biztonsági rizikóval" kell szembenéznie minden országnak, így köztük Magyarországnak is.

Palkovics beszédében leszögezte, a kormány egyik kiemelt prioritása az 5G-s hálózatok kiépítésének egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata, erre a célra jött létre többek közt az a győri kutatóközpont, mely több más terület mellett ezzel is foglalkozik. Hazánkban a technológiával kapcsolatos lakossági félelem és tiltakozás egyelőre még nem öltött olyan szélsőséges formát, mint egyes nyugat-európai országban, ahol számos esetben infrastruktúra-elemek megrongálásába torkolltak a tiltakozások, ezzel együtt létezik mind a lakosság mind egyes döntéshozók körében egyfajta bizonytalanság a technológia élettani hatásait illetően.

palkovics_5gk
palkovics lászló az 5g koalíció 2018-as plenáris ülésének megnyitóján

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Ez a tényező a szakmai szervezetek, iparági szereplők és a kormány koordinált együttműködésére is rányomta a bélyegét, a kormányzat ugyanis a HWSW információi szerint az 5G élettani hatásaival kapcsolatos lakossági félelmek hatására kihátrált a 2018-ban komoly várakozásokkal beharangozott magyarországi 5G stratégia mögül, miközben idén elfogadta a hasonló rizikófaktorokat nem hordozó MI-stratégiát.

A miniszter kitért az 5G-s mobilhálózatok adatbiztonságával kapcsolatos kérdésre is. Ezzel kapcsolatban Palkovics újfent hangsúlyozta, hogy a kormányzat nem kíván egyetlen technológiát vagy céget sem kiemelten kockázatosként kezelni:

AZ 5G-S HÁLÓZATOK ADATBIZTONSÁGGAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIT ÚGY GONDOLJUK, PRAGMATIKUSAN, TECHNOLÓGIAI ALAPOKON KELL KEZELNI, SEMMIKÉPPEN NEM BIZONYOS TECHNOLÓGIÁK ÉS BIZONYOS CÉGEK KIZÁRÁSÁVAL.

Palkovics beszédében többször is utalt az Európai Bizottság digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mutató indexe, a DESI egyik mérőszámára, mely alapján hazánk az uniós tagországok közt az "5G-s felkészültség" terén a harmadik helyen állt - igaz, ez a mérőszám alapvetően csak azt határozza meg, hogy az 5G-s úttörő frekvenciasávok közül arányaiban mennyit értékesített eddig a helyi kormányzat, egyéb tényezőkkel (kiépítési ütem, ügyfélszám, vertikumok helyzete, szabályozási kérdések) nem foglalkozik. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról