:

Szerző: Koi Tamás

2019. november 26. 15:01

Januárra készülhet el a kormány 5G-stratégiája

Már szinte borítékolható, hogy valamilyen formában állami szerepvállaláson keresztül valósulhat meg a magyar 5G-s hálózatok kiépítése, a részletek kidolgozása azonban még nem fejeződött be.

A vártnál csak valamivel később, jövő januárra készülhet el a kormány 5G-s stratégiája, az úgynevezett "Nemzeti Digitalizációs Stratégia" részeként - mondta el a T-Systems Symposiumon kedden tartott előadásában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A tárcavezető szerint többek közt e stratégiának köszönhetően Magyarország az 5G-s fejlesztések egyik európai központjává válhat, jóllehet az ezzel kapcsolatos konkrét tervekről egyelőre semmit nem tudni.

Az ugyanakkor egyre valószínűbbnek tűnik a miniszter szavai alapján, hogy az állam valamilyen formában részt fog venni az 5G-s hálózatok kiépítésében annak érdekében, hogy az új generációs technológia minél hamarabb és minél költséghatékonyabb formában jelenjen meg az országban. Noha erről szintén nem hangzottak el konkrétumok, Palkovics annyit elárult, hogy a kormány arra törekszik, hogy a nagyvárosokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén valósuljanak meg mielőbb az érintett beruházások.

palkovics_5gk
palkovics lászló az 5g koalíció nyári plenáris ülésén

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez némileg ellentmond a miniszter idén nyári, az 5G Koalíció nyilvános plenáris ülésén tartott előadásában foglaltakkal. Palkovics akkor azt mondta, az államnak olyan területeken lehet elsősorban szerepe az 5G-s kiépítések kapcsán, ahol a szolgáltatók egyébként a kis előfizetőszámból adódó lassan térülő beruházások miatt nem sietnék el az építkezést - ilyen területek pedig jellemzően inkább a rurális régiók, mintsem a nagyvárosok.

Hogy a kormány pontosan hogyan ösztönözné a fejlesztéseket ezeken a területeken, abból egyelőre legfeljebb annyi látszik, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciaértékesítési eljárásának dokumentációjából kiderül. Itt a szolgáltatók kedvezőbb elbírálás fejében önként választhatnak bizonyos, magukra nézve kötelező hálózatkiépítési vállalásokat, melyeket a hatóság ellenőriz, a dokumentációban ugyanakkor nincs olyan szigorú létesítési kitétel, mint egyes, korábbi értékesítési eljárásoknál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.