Szerző: Koi Tamás

2020. október 8. 13:27

Kétéves csúcson a Samsung profitja

Kétéves csúcsra ért a Samsung Electronics működési profitja a cég harmadik üzleti negyedévében - a kínai Huawei Technologies elleni amerikai szankciók kétszeresen is jól jöttek a dél-koreai gyártónak.

Kétszeresen is profitált a kínai Huawei Technologies elleni amerikai szankciókból a dél-koreai Samsung Electronics a harmadik negyedévben, legalábbis erre utal, hogy a cég működési profitja kétéves csúcsra ért dacára annak, hogy a koronavírus-világjárvány itt-ott jelentősen megrogyasztotta a piacot. Jól fogytak a Samsung okostelefonok és a cég chipgyártó üzletága is valósággal nyomtatta a pénzt, mivel az Egyesült Államok által szorongatott Huawei a vártnál jóval nagyobb mennyiségben vásárolt okostelefonokhoz fejlesztett chipeket a cégtől.

A Samsung működési profitja a csütörtökön közzétett előzetes jelentés szerint a harmadik negyedévben mintegy 10,6 milliárd amerikai dollárnak megfelelő koreai won (12,3 billió won) volt, ami a második legmagasabb érték a cég fennállása óta (2018. harmadik negyedévében 17,57 billió won profitot termelt a cég). Ezzel párhuzamosan a jelentés szerint a vállalat negyedéves árbevétele mintegy 6%-kal nőtt.

samsung_flag

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Bár a koreai cég egyelőre nem tett közzé ennél részletesebb adatokat, elemzők szerint a vállalat okostelefon-üzletágának profitja a harmadik negyedévre elérheti akár a négyéves csúcsot is. Ennek oka kettős - vélik a szakemberek -, így az eladásokat segíthette, hogy a legnagyobb rivális, a kínai Huawei Technologies pozíciói az amerikai szankciók hatására több piacon is jelentősen gyengültek, a vásárlók pedig a kínaiak helyett a dél-koreai cég termékei felé fordultak. Ezzel párhuzamosan jelentős mennyiségű memóriachipet vásárolt fel a kínai gyártó a Samsungtól, még mielőtt az amerikai szankciók lényegében betiltották volna a kereskedést.

Emellett bár a koronavírus-világjárvány összességében a marketingköltségek csökkentéséhez is hozzájárult, valamint ezzel párhuzamosan bizonyos otthoni berendezések (például légtisztítók) forgalma iránt is fellendült a kereslet.

Piaci szakértők szerint alighanem a harmadik negyedév lesz a Samsung idei legjobb időszaka, a negyedik negyedévre ugyanis várhatóan mélyrepülésbe érnek a DRAM-árak, a dél-koreai cég okostelefonjai iránti keresletet pedig jelentősen befolyásolhatja, hogy az év ezen időszakában érkezik az Apple új generációs, a várakozások szerint már 5G-kompatibilis iPhone-szériája.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról