Szerző: Koi Tamás

2019. október 17. 12:05

Beszállítói megállapodások felfüggesztésére kötelezték a Broadcomot

Az idén júniusban indított EU-s versenyügyi vizsgálat idejére fel kell függesztenie exkluzív beszállítói megállapodásait több partnerével a Broadcomnak, mivel a vizsgálat első szakaszában felmerült, hogy azok olyan elemeket tartalmaznak, melyek rövid távon jelentős károkat okozhatnak a versenytársaknak.

Ideiglenes intézkedéssel kötelezte az Európai Bizottság versenyügyi hivatala a Broadcomot arra, hogy hat, TV-ket, modemeket és beltéri egységeket gyártó partnerével kötött exkluzív beszállítói megállapodását felfüggessze. Az intézkedés meghozatalára azután volt szükség, hogy a Bizottság az ügyben idén júniusban indított vizsgálat kezdeti szakaszában olyan bizonyítékokat tárt fel, melyek arra engednek következtetni, hogy a feltételezett versenyellenes magatartással az ügy lezárásáig a Broadcom további, jelentős károkat okozhat versenytársainak.

A legfeljebb három évig, vagy a vizsgálat lezárásáig kiterjedő tiltó intézkedést a technológiai szektor nagy szereplőit érintő vizsgálatok körében működésének több mint két évtizede óta először alkalmazta az EU-s versenyügyi hatóság. A versenyjog által biztosított intézkedés rendszerint azt hivatott szolgálni, hogy egy esetleges hosszadalmasan elhúzódó vizsgálat idején a versenyellenes magatartással hátrányba hozott vállalkozások működése a fair verseny keretei közt biztosított legyen.

vestager
Margrethe Vestager EU-s versenyügyi biztos (fotó: európai bizottság)

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Margrethe Vestager EU-s versenyügyi biztos tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Broadcommal kapcsolatos vizsgálat első szakaszában a Bizottságnak "erős a gyanúja", hogy az amerikai chipgyártó versenyellenes magatartást tanúsított, néhány exkluzív megállapodás pedig kifejezetten olyan - a versenyjog által tiltott - elemeket tartalmazott, melyek megerősítik a cég piacvezető szerepét, ezzel együtt helyrehozhatatlan károkat okoznak a versenytársaknak.

A Broadcom a biztos sajtótájékoztatóját követően kiadott közleményében visszautasította a vádakat, valamint közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen az illetékes bíróságokon. Szakértők szerint e jogi szakasz sikerén vagy bukásán múlhat, hogy az Európai Bizottság a jövőben az ideiglenes felfüggesztő intézkedéseket az IT szektorban működő más - elsősorban amerikai - multik ellen (mint például a Google) is beveti-e.

a címlapról