Szerző: Koi Tamás

2020. január 27. 14:08

Az 5G-s aukció miatt hullott a cseh hírközlési hatóság feje

Kisebb belpolitikai feszültséget szült Csehországban az eredetileg januári indulással tervezett, ám a kormányzat által a feltételek átdolgozása miatt elhalasztott 5G-s frekvenciaaukció körül kialakult helyzet. A hatóság első embere ellentmondásos körülmények között távozott.

Vezéráldozattal járt a csehországi 5G-s frekvenciaaukció körül kialakult, a kormány és helyi hírközlési hatóság, a Český telekomunikační úřad, vagyis angol fordítása alapján a CTU nézetkülönbségét tükröző vita: A szervezet első embere, Jaromir Novak hétfőn lemondott posztjáról, bár a felügyeletet ellátó minisztérium szerint ezt nem teljesen önszántából tette. Az már biztos, hogy az 5G-s aukció az eredetileg kitűzött dátummal nem kezdődhet meg az országban.

A cseh mobiltávközlési piac több szempontból is hasonló jegyeket visel magán, mint a magyar: A háromszereplős (a PPF kezében lévő O2 Csehország, a DT-csoporthoz tartozó T-Mobile Csehország és a Vodafone Csehország) mezőnyt korábban számos kritika érte mind politikai mind civil oldalról a verseny intenzitásának hiánya miatt, mely a kritikusok szerint az országban tapasztalható általánosan magas árszinthez vezetett. A kormányzat tavalyi árverési kiírásában a 700 és a 3,5 GHz-es, úgynevezett úttörő 5G-s sávokat kínálták licitre, ám a kiírási feltételeken az utolsó pillanatokban módosított a minisztérium.

novak
jaromir novak

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új dokumentációban a kiíró a korábbinál lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetett a nemzeti roamingra, azaz az operátoroknak lényegében úgy kellene megnyitniuk egymás számára a 3,5 GHz-es hálózatukat, mintha egymás külföldi roamingpartnerei lennének. Novak szerint ez a kitétel jelentősen lelassíthatja a cseh 5G-s hálózatok kiépítési ütemét, részben az elhúzódó jogi perpatvar miatt, amire garantáltan számítani lehet, részben pedig azért, mivel az operátorok így kevéssé válnak érdekeltté a gyors építkezésben.

A CTU távozó vezetője Twitteren közölte:

NEM ÍRHATOK ALÁ OLYAN KIÍRÁSI DOKUMENTÁCIÓT, MELY A LEGMÉLYEBB MEGGYŐZŐDÉSEM SZERINT NEM SZOLGÁLJA A CSEH PIAC VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉT, VESZÉLYEZTETI ANNAK A CÉLNAK AZ ELÉRÉSÉT, HOGY AZ ORSZÁGBAN GYORSAN KIÉPÜLHESSENEK AZ 5G-S HÁLÓZATOK, EMELLETT BÍRÓSÁG ELŐTT ZAJLÓ VITÁKHOZ VEZETHET.

Novak továbbá sérelmezte, hogy a kormányzat kvázi a hatóság feje felett döntött az új feltételekről.

A cseh kormány ipari minisztere, Karel Havlicek ezzel szemben közölte, az eredetileg kidolgozott dokumentáció alapján "zéró érdeklődés" mutatkozott volna az aukció iránt bármilyen potenciális új belépő részéről, emellett a három inkumbens sem ölte volna egymást a spektrumért. A miniszter hozzátette, Novak nem önszántából távozott a CTU éléről, hanem menesztették a szervezettől.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról