:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 25. 12:49

NMHH: cél, hogy szolgáltatásképes cégek nyerjenek frekvenciát

Ha a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idén őszi frekvenciaaukciója a szeptember közepén közzétett dokumentáció-tervezetben foglaltak szerint zajlik, az a DIGI Kft. pályázatának elutasításához vezethet, ez ma már senki számára nem titok a szakmában. Megkérdeztük a hatóságot, hogy a látszólag a DIGI-re szabott összeférhetetlenségi feltételek szerepeltetésre mögött milyen szakmai érvek húzódnak.

Gyakorlatilag még a soron következő hatósági frekvenciaértékesítési eljárás jelentkezési fázisa előtt eldőlhet, hogy a DIGI Távközlési Kft., a negyedik, saját infrastruktúrával rendelkező magyarországi mobilszolgáltató újfent nem kaphat esélyt arra, hogy mobilszolgáltatásának kapacitását és lefedettségét érdemben bővítse. A szolgáltatót ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) weboldalára felkerült kiírási dokumentáció-tervezet értelmében a jelentkezést megelőző 24  hónapban különböző okokból kifolyólag két hatóság is elmarasztalta, ebből egy is elég alapot teremthet az eljárásból való kizárásra. A cég emellett egyéb, a jelentkezők számára felállított feltétel(ek)nek sem felelhet meg.

LEX DIGI

Így a tervezet 2.7-es alfejezetében szerepel többek közt versenyjogi és adatvédelmi elmarasztalásokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi feltétel, illetve egy olyan kitétel is, mely szerint a pályázónak minimum három év, mobilszolgáltatásban szerzett tapasztalattal és 200 ezer mobilos ügyféllel (SIM-mel) kell rendelkeznie. Megkérdeztük a kiíró hatóságot, hogy a dokumentáció-tervezetben milyen megfontolások alapján kerültek be azok a kritériumok, melyek jó eséllyel teljesen ellehetetleníthetik a negyedik mobilszolgáltató szereplését.

img_20200910_100624_1
dr. karas monika, az nmhh elnöke a hatóság új épületszárnyának alapkőletételén (fotó: hwsw)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A dokumentáció-tervezet fent említett alfejezetének 61) bekezdésének b) pontja új elem, ez tartalmazza a szolgáltatói múltra és az előfizetőbázisra vonatkozó előírásokat, melyeknek a DIGI jelenlegi formában nem felel meg. Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által lapunknak küldött válaszok alapján ennek a feltételnek a beillesztésére azért volt szükség, mivel a hatóság célja, hogy az előfizetők – legyenek azok a gazdaság, az ipar szereplői vagy lakossági felhasználók – 2022-ben semmit se érezzenek abból, hogy lejárnak a frekvenciákon a szolgáltatók jogosultságai,

ehhez pedig az kell, hogy a szolgáltatásképes és a hálózatok további fejlesztésére alkalmas szolgáltatók nyerjék el a frekvenciákat.

A hatóság szerint az említett új feltétel éppen ezt a célt szolgálja, vagyis hogy frekvenciákat megfelelő tapasztalattal és ügyfélszámmal bíró szolgáltatók nyerjék el.

Szintén új elem a dokumentáció-tervezetben ugyanennek a fejezetnek a p) pontja, mely kimondja, hogy nem fogadható el olyan pályázó jelentkezése, mely a jelentkezést megelőző 24 hónapban véglegessé vált hatósági döntés értelmében megsértette az uniós GDPR-rendeletben foglaltakat. Mivel a DIGI-vel szemben májusban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hozott elmarasztaló döntést, így ez a feltétel is buktatója lehet a szolgáltató szereplésének.

Az NMHH válasza szerint ennek az új kritéruimnak a beemelése azért vált szükségessé, mert a hatóság

 nem mehet el amellett, hogy önmagában az adatvédelem is kifejezetten érzékeny terület lett az iparágban az elmúlt években, és további jelentőséget ad neki az 5G-biztonság témakörében alakult uniós jogalkotás és tagállami kötelezettségek.

A szervezet ugyanakkor hozzáteszi, mivel ennek a területnek még nincs kialakult joggyakorlata, így e pont tartalma még változhat.

A HATÓSÁG MEGTÉVESZTÉSE BŰN, AZ ELŐFIZETŐ MEGTÉVESZTÉSE NEM

Végül, de nem utolsósorban a DIGI-t már az előző aukciótól is távol tartó, versenyhatósági eljárásokra vonatkozó összeférhetetlenségi feltétellel kapcsolatban is kérdeztük a hatóságot. Így elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy miért csak bizonyos versenyjogi jogsértések (gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának vagy a vállalkozások összefonódására vonatkozó szabályoknak a megsértése) számítanak kizáró oknak, a távközlési szektor szinte mindegyik prominens szereplőjével összefüggésben megállapított, az utóbbi időszakban nem ritkán milliárdos tételű bírsággal "jutalmazott" fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miért nem.

Az NMHH szerint ugyanakkor

A személyi részvételi feltételek kialakításakor nem az a cél, hogy ezek letükrözzék az összes jogág összes elkövethető jogsértését. A listába kerülő feltételek mind azt célozzák, hogy csak alkalmas és megbízható szereplők kaphassanak frekvenciát és végezhessék e nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű szolgáltatások nyújtását.

A hatóság ezúttal is hozzáteszi, hogy a szeptember 29-én megrendezendő nyilvános konzultáció során jelzett észrevételek alapján a dokumentáció-tervezetben szereplő részvételi feltételek még módosulhatnak. A jövő keddi konzultáción a sajtó képviselői nem vehetnek részt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 08:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.