Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 4. 12:07

Japán is közelről figyeli az App Store működését

A japán fejlesztőcégek felől érkező panaszokra válaszul a szigetország versenyjogi hatósága közölte, fokozott figyelemmel kíséri az Apple alkalmazás-piacterének működését és ha kell vizsgálni fogja az amerikai cég által megszabott feltételek jogszerűségét.

Újabb országban kelthet turbulenciákat az Apple és az Epic Games múlt hónapban kirobban csatározása: a japán versenyügyi hatóság bejelentette, fokozott figyelemmel fogja kísérni az Apple által üzemeltetett alkalmazás-piactér, az App Store működési módját és ha jogsértésre utaló jelet lát, azonnal vizsgálatot indít. A Bloomberg tudósítása szerint egyelőre nincs tervben egy Apple elleni versenyjogi vizsgálat indítása a szigetországban, ám a cégre nehezedő nyomás egyértelműen nőtt az elmúlt hetekben mind a kormányzat, mind az országban működő fejlesztők, kiadócégek részéről.

A riport szerint Japánban a potenciális konfliktusforrást nem a számos nyugati szolgáltató és fejlesztő - köztük legújabban az Epic Games - által kifogásolt, 30%-s "Apple adó" jelenti, ezt a gyakorlatot ugyanis helyi piaci szereplők jóval az App Store megjelenése előtt alkalmazták már, így például a '80-as években a Nintendo is hasonló mértékű terjesztési jutalékot kért a játékfejlesztőktől az értékesítések után. A japán fejlesztőcégek inkább az Apple sokszor kifogásolható hozzáállását sérelmezik, mely a helyiek szerint "nem méltó" egy Apple kaliberű céghez.

final_fantasy_pocket

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Így a japán fejlesztőcégeket segítő PrimeTheory ügyvezetője, Szoji Makoto szerint az Apple App Store jóváhagyási procedúrája számtalan esetben szubjektív és irracionális, a fejlesztőkkel folytatott kommunikáció pedig rendkívül szűkszavú és sablonos, miközben az Apple magas lóról lenézve tiszteletet vár el a helyi fejlesztői közösségtől. Az Apple ugyanakkor azzal védekezik, hogy a helyi fejlesztőket segítendő 1400 főnyi tanácsadót és támogatói személyzetet foglalkoztat az országban, az alkalmazásokat jóváhagyó csapat a kaliforniai időzóna mellett a helyi időzónában is elérhető, illetve telefonon japánul beszélő illetékesek várják a fejlesztők megkereséseit.

A japán fejlesztők kifogásait mindenesetre nem érdemes félvállról vennie az Apple-nek, a szigetország ugyanis a videojáték-ipar (beleértve a mobilos videojátékokat) egyik fellegváraként olyan nagy nemzetközi multiknak és fejlesztőcégeknek ad otthont, mint a Nintendo, a Sony, a Bandai Namco vagy éppen a Final Fantasy franchise-t jegyző Square Enix. Utóbbi árbevételének már 40%-a a mobilos értékesítések alapján keletkezik, számol be a Bloomberg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról