Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 18. 09:40

Biztonságosabb űrlapkezelést hoz a Chrome

Új, biztonsági szempontból jelentős fejlesztés kerül be a Chrome webböngésző októberben érkező verziójába.

HIRDETÉS

Újabb biztonsági funkció beépítésével igyekszik a Google elejét venni annak, hogy a Chrome webböngésző használata során a felhasználók adataihoz hozzáférhessenek illetéktelenek - derül ki a Chromium Blog posztjából. Az októberben megjelenő M86-os verziótól kezdődően a böngésző lényegesen hangsúlyosabban figyelmezteti a felhasználót arra, ha úgynevezett "mixed form" űrlapon keresztül próbál elküldeni adatokat - ezek az űrlapok tipikusan olyan, HTTPS oldalakon elhelyezett szövegbeviteli mezőket tartalmaznak, melyeket valójában HTTP kapcsolaton keresztül küld el a rendszer.

Az így elküldött, jellemzően szenzitív személyes adatokat tartalmazó rekordokat könnyűszerrel megszerezhetik illetéktelenek, nem véletlen, hogy a modern adathalász támadások egyik alapját adják a mixed formok, melyeken keresztül a felhasználó egy látszólagosan biztonságosnak tűnő oldalon megadott adatait szerzik meg, térítik el vagy módosítják tömegesen.

chrome-security-1280x720

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az októberi kiadású Chrome ennek elkerülése érdekében többlépcsős figyelmeztetési rendszert vezet be a nem biztonságos űrlapok használatakor. Így amikor a felhasználó egy ilyen űrlapon szöveget gépel, közvetlenül a szöveg alatt megjelenik egy figyelmeztető üzenet, hogy az űrlap nem biztonságos, illetve az automatikus űrlapkitöltőt a rendszer kikapcsolta (a Chrome jelszókezelője ettől függetlenül aktív marad). 

Ha a felhasználó a figyelmeztetés ellenére elküldené az űrlap tartalmát, egy újabb figyelmeztetést kap, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy az adatok nem biztonságos csatornán kerülnek továbbításra. Az űrlap tartalma ezt követően csak további megerősítés után lesz ténylegesen elküldve. A Chrome a HTTPS oldalakon elhelyezett nem biztonságos űrlapokra eddig is próbálta felhívni a figyelmet, az URL előtt található, HTTPS kapcsolatot jelző ikon kikapcsolásával, ám a Google szerint a felhasználók számára ez nem bizonyult kellően egyértelmű jelzésnek.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 11:54

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.