Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 18. 09:40

Biztonságosabb űrlapkezelést hoz a Chrome

Új, biztonsági szempontból jelentős fejlesztés kerül be a Chrome webböngésző októberben érkező verziójába.

Újabb biztonsági funkció beépítésével igyekszik a Google elejét venni annak, hogy a Chrome webböngésző használata során a felhasználók adataihoz hozzáférhessenek illetéktelenek - derül ki a Chromium Blog posztjából. Az októberben megjelenő M86-os verziótól kezdődően a böngésző lényegesen hangsúlyosabban figyelmezteti a felhasználót arra, ha úgynevezett "mixed form" űrlapon keresztül próbál elküldeni adatokat - ezek az űrlapok tipikusan olyan, HTTPS oldalakon elhelyezett szövegbeviteli mezőket tartalmaznak, melyeket valójában HTTP kapcsolaton keresztül küld el a rendszer.

Az így elküldött, jellemzően szenzitív személyes adatokat tartalmazó rekordokat könnyűszerrel megszerezhetik illetéktelenek, nem véletlen, hogy a modern adathalász támadások egyik alapját adják a mixed formok, melyeken keresztül a felhasználó egy látszólagosan biztonságosnak tűnő oldalon megadott adatait szerzik meg, térítik el vagy módosítják tömegesen.

chrome-security-1280x720

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az októberi kiadású Chrome ennek elkerülése érdekében többlépcsős figyelmeztetési rendszert vezet be a nem biztonságos űrlapok használatakor. Így amikor a felhasználó egy ilyen űrlapon szöveget gépel, közvetlenül a szöveg alatt megjelenik egy figyelmeztető üzenet, hogy az űrlap nem biztonságos, illetve az automatikus űrlapkitöltőt a rendszer kikapcsolta (a Chrome jelszókezelője ettől függetlenül aktív marad). 

Ha a felhasználó a figyelmeztetés ellenére elküldené az űrlap tartalmát, egy újabb figyelmeztetést kap, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy az adatok nem biztonságos csatornán kerülnek továbbításra. Az űrlap tartalma ezt követően csak további megerősítés után lesz ténylegesen elküldve. A Chrome a HTTPS oldalakon elhelyezett nem biztonságos űrlapokra eddig is próbálta felhívni a figyelmet, az URL előtt található, HTTPS kapcsolatot jelző ikon kikapcsolásával, ám a Google szerint a felhasználók számára ez nem bizonyult kellően egyértelmű jelzésnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról