Szerző: Koi Tamás

2020. július 29. 14:42

Másodszor is büntették a DIGI-t az Invitel-fúzió miatt

Ismét hibásan tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatalt az Invitel-fúzió körülményeiről, illetve az érintett települések köréről a DIGI Távközlési Kft., ezért a versenyhatóság az egyszer már megismételt eljárást lezáró határozatát újból módosítani volt kénytelen. Egyetlen településen múlt 20 millió forint.

A megismételt eljárásban sem tájékoztatta megfelelően a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) a DIGI Távközlési Kft. az Invitel-fúzióban érintett települések köréről, így a versenyhatóság kénytelen volt módosítani az idén márciusban született, az akvizíciót engedélyező határozatát. A szolgáltató egyszer már megégette a kezét az ügyben, amikor 2018-ban a GVH-nak úgy nyilatkozott, hogy az összefonódás a verseny intenzitására a valóságnál jelentősen kevesebb településen van hatással: Ennek most éppen a fordítottja történt, Szécsény ugyanis időközben kikerült az i-TV rendszeréből, ezért a hatósági eljárásban érintett települések száma az eljárás ideje alatt eggyel csökkent.

Csakhogy a változás nem jutott időben a Gazdasági Versenyhivatal tudomására, mely így kénytelen volt a módosított határozatot újfent módosítani, ezzel párhuzamosan hibás adatszolgáltatásért újabb eljárási bírságot - ezúttal 20 millió forintot - szabott ki a szolgáltatóra. A GVH márciusban lezárult második vizsgálatában két területen értékelte kiemelten az esetleges káros versenyhatásokat: egyrészt ott, ahol a DIGI és az Invitel hálózatai átfedésben vannak, másrészt azokon az Invitel hálózattal lefedett településeken, ahol a DIGI-vel azonos vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. nyújt televízió-szolgáltatást más piaci szereplőtől bérelt hálózaton (i-TV szolgáltatás).

digi_shop

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az utóbbiak körébe ugyanakkor nem tartozott Szécsény, ám erről csak májusban értesítette a hatóságot a DIGI. Ezen beadvány szerint a Telekábel Kft. tájékoztatta az i-TV-t, hogy Szécsény település vonatkozásában értékesíti szolgáltatását, ami következtében kezdeményezte a Bérleti és Üzemeltetési Együttműködési Megállapodás megszüntetését, amiről 2019. október 14-én kötöttek megállapodás. Ennek megfelelően Szécsény település 2019. december 10-ével kikerült az i-TV rendszeréből. A DIGI szerint az i-TV erről csak a májusi beadvány készítése kapcsán tájékoztatta a szolgáltatót.

A GVH indoklása szerint ezért

a Határozat Szécsényt tévesen azonosította átfedő, versenyproblémát mutató településként és a kötelezettség is indokolatlanul terjedt ki erre a településre, azaz a valós tényállás feltárásának meghiúsulása ténylegesen meg is valósult e vonatkozásban.

Az indoklás alapján a jogellenes magatartás súlyának meghatározásakor az eljáró versenytanács figyelembe vette, hogy Szécsény vonatkozásában a Határozat indokolása és rendelkező része is módosításra szorult. Ugyanakkor a jogsértés súlyát csökkenti, hogy a valós tényállás feltárásának meghiúsulása csak egy települést érintett, a korábbi döntést érdemben nem befolyásolta, az a DIGI számára nem járt előnnyel és a versenyhelyzet szempontjából hátránnyal, jelen döntésen kívül további eljárási cselekményeket nem tett szükségessé, mivel "a Határozat után megismert valós helyzet a kötelezettség által elérni kívánt céllal egyező volt".

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról