Szerző: Koi Tamás

2020. március 19. 11:11

Lezárult az Invitel fúziójának második körös vizsgálata

Pont kerülhet egy a magyar távközlés történelmében mindeddig példa nélküli eset végére: A Gazdasági Versenyhivatal megismételt eljárásban jóváhagyta, hogy a DIGI Távközlési Kft. felvásárolja az Invitel Zrt-t. A cégek a 2018-ban bejelentett fúzió során félrevezették a hatóságot, mely ennek hatására kezdeményezte a most lezárult második eljárást.

Lezárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által második alkalommal indult fúziós vizsgálat a DIGI és az Invitel akvizíciós ügylete kapcsán - a versenyfelügyeleti szerv összesen 82 települést érintő beavatkozás fejében hozzájárult ahhoz, hogy az Invitel Zrt. a DIGI Távközlési Kft. kezébe kerüljön. 

FELTÉTELES MÓD

A GVH 2018 májusában – feltételek és kötelezettségek előírása mellett – járult hozzá, hogy a DIGI megszerezze az Invitelt. A Hivatal azonban a határozathozatalt követően megállapította, hogy döntése az ügyfél által közölt félrevezető tényeken alapult, ezért a szektorban mindeddig példa nélküli határozatával visszavonta határozatát, valamint 90 millió forintos eljárási bírságot szabott ki a jogsértésért. A GVH egyidejűleg megindította az összefonódás újbóli vizsgálatát.

A most lezárult második vizsgálatot követően a GVH ismét feltételek és kötelezettségek előírása mellett járult hozzá, hogy a DIGI megszerezze az Invitel-t. A beavatkozások tartalma és hatásuk földrajzi kiterjedése azonban ezúttal bővebb, mint a korábbi visszavont döntésé - áll a hivatal közleményében. Ennek egyik oka, hogy a félrevezető közlés éppen az érintett települések listáját érintette, és a hatóság egyúttal figyelembe vette az időközben lezajlott piaci változásokat is.

digi_shop

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A GVH második vizsgálatában két területen értékelte kiemelten az esetleges káros versenyhatásokat: egyrészt ott, ahol a DIGI és az Invitel hálózatai átfedésben vannak, másrészt azokon az Invitel hálózattal lefedett településeken, ahol a DIGI-vel azonos vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. nyújt televízió-szolgáltatást más piaci szereplőtől bérelt hálózaton (i-TV szolgáltatás).

KÁRMEGELŐZÉS

Az új határozatban foglaltak szerint a DIGI és az Invitel saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen mutatnak átfedést. Ezek közül a GVH vizsgálata 15 település esetében állapította meg, hogy a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné. E területen a DIGI – a versenyproblémák orvoslása érdekében – értékesíti az Invitel hálózatokat (azok infrastruktúráját és az értékesítés időpontjában meglévő előfizetői szerződéseket) egy, a GVH által jóváhagyott vevő, a TM IT Services Kft. részére.

Másrészről a GVH arra a következtetésre jutott, hogy az Invitel hálózat által lefedett területen, ahol a DIGI csoport i-TV műsorterjesztési szolgáltatása is elérhető, az összefonódás 67 településen járna a verseny jelentős csökkenésével, hiszen a fúziót követően csak e két szereplő műsorterjesztési szolgáltatása lenne elérhető, vagy nagyon magas lenne együttes részesedésük. A versenyprobléma kezelésére előírt kötelezettségek szerint az érintett településeken a DIGI csoport 2023 végéig kilép a vezetékes távközlési hálózatokra vonatkozó bérleti szerződésekből, míg a hálózatok üzemeltetői akár korábban is kiléphetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról