Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 14. 10:21

Elengedi a PHP kezét a Microsoft

A redmondi óriás a PHP 8.0 és újabb verziókhoz nem biztosít majd hivatalos támogatást Windows alatt.

Hamarosan elengedi a PHP kezét a Microsoft, a cég a PHP 8.0 és újabb verzióihoz nem biztosít majd fejlesztési erőforrásokat és hivatalos támogatást Windows alatt. A lépésről a cég egyik mérnöke, Dale Hirt számolt be, kiemelve, hogy a korábbi verziók mellett azok hivatalos támogatásának lejártáig a Microsoft továbbra is kitart majd.

Jelenleg a vállalat a PHP 7.3 és 7.4 fejlesztéséhez, illetve a PHP 7.2 biztonsági javításaihoz is hozzájárul saját erőforrásaival, ezt azonban a 8.0-s verzió érkezésével felfüggeszti. A PHP 7.2 a hivatalos menetrend szerint idén novemberben veszti el támogatását, ugyanekkor pedig a 7.3-as verzió "biztonsági javítási módra" vált így novembertől már csak biztonsági patch-eket kap, amelyekhez még a Microsoft is aktívan hozzájárul. A PHP 7.4 egy további teljes évnyi bugfixre, majd még egy év biztonsági javításra számíthat - ennek végével ugyanakkor a Microsoft kiszáll a scripting nyelv fejlesztéséből.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ez persze, ahogy a ZDNet által idézett Sara Golemon, a nyelv egyik fejlesztője rámutat, nem jelenti, hogy a PHP 8.0-tól maga a Windows sem támogatná a nyelvet, vagy hogy az ne lenne használható a későbbiekben a rendszeren, mindössze annak fejlesztéséből száll ki a Microsoft - a projektben résztvevő többi fejlesztő ugyanakkor továbbra is biztosítja majd a Windowst célzó buildeket. A nyelv használói mindebből Golemon szerint nem sokat érzékelnek majd - utóbbiak tábora egyébként továbbra is kifejezetten népes, a SlashData áprilisban közzétett kutatása szerint a PHP a hatodik legnépszerűbb programozási nyelv a fejlesztők körében, amelyet 2019 utolsó negyedévében mintegy 5,7 millióan használtak.

Hogy a Microsofttól a PHP fejlesztői hogyan veszik majd át a fejlesztési feladatokat, az a következő időszakban rajzolódik majd ki, ahogy Golemon is fogalmaz, a csapat még a folyamat kezdeti fázisánál jár.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.