:

Szerző: Habók Lilla

2020. január 8. 09:00

Kína TikTokja elérte a napi 400 millió felhasználót

Rohamtempóban nő a ByteDance másik rövidvideós alkalmazásának, a kontinentális Kínában elérhető Douyinnak a felhasználói tábora. Egy frissen megjelent éves jelentés néhány további adatot is elárul a kínai appról.

A TikTok rendkívüli növekedéséről már sokszor lehetett hallani, de ezek az adatok nem tartalmazzák a rövidvideós alkalmazás kínai megfelelőjének, a Douyinnak a felhasználóit. Most az anyacég ByteDance a Kínában futó szolgáltatásról is elárult pár információt az éves jelentésében - ez kínaiul innen elérhető vagy (nem hivatalos fordításban) angolul innen. Az összefoglaló szerint a Douyin mostanra megugrotta a napi 400 millió aktív felhasználót, ami elég jelentős növekedés az egy évvel ezelőtti 250 milliós bázishoz képest. Az app egyébként csak a kontinentális kínai részén érhető el, tehát például a tajvani és hongkongi felhasználók egyelőre nem férhetnek hozzá hivatalosan a szolgáltatáshoz. Így a Douyin legnagyobb felhasználótáborát a tajvani, a liaoningi és a sanghaji felhasználók alkotják.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A jelentésben kitűnik, hogy a felhasználói szokások mennyire eltérnek Kínában például az Egyesült Államokhoz képest - mutat rá Katherine Wu, egy New York-i cég befektetője. Míg a TikTokon jellemzően a tizenévesek osztanak meg egymás közt táncolós videókat, addig Kínában ez főleg az 1960-as években születettek hobbija - eközben a 2000-es években születettek jellemzően animéket posztolnak. Wu elmélete szerint Amerikában több az internetet natív módon kezelő felhasználó, de Kínában több az okostelefont készségszinten kezelő használó, akiknek köre túlterjed az 1980-as évek után születetteken. Az országban például teljesen elterjedt a WeChat, a digitális fizetési megoldások és az e-kereskedelem, amelyek mind a mobilhasználathoz kötődnek. A befektető szerint ebből is következhet, hogy a Douyinnak mindössze három év alatt sikerült megugrania a 400 milliós napi aktivitást.

douyin_felhasznalok_202001

További érdekesség, hogy az országban kevésbé a táncolós-tátogós videók népszerűsége jellemző, hanem inkább a tudásmegosztó tartalmaké. Mi több, a ByteDance a Douyint Kínában a legnagyobb tudásmegosztó, kulturális és művészeti platformnak nevezi a jelentésében, amelyen tavaly közel 15 millió informatív tartalmat osztottak meg a feltöltők. Ráadásul csak az utóbbi két kategóriában található videókat 543 milliószor játszották le a felhasználók egy év alatt. Az összeállítás szerint egyébként a legkedveltebb videókat a tanárok töltötték fel (620 millió kedvelés), utána következnek az ápolók, a tűzoltók, a rendőrök és a doktorok.

Összességében a Douyin már a kínai okostelefon használók 59 százalékának alkalmazásai közt megtalálható, ami 2020-ban 59,6 százalékra fog felkúszni az eMarketer előrejelzése szerint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 14:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.