Szerző: Koi Tamás

2020. július 7. 11:45

A Huawei után a TikTokra csaphat le az Egyesült Államok

Újabb kínai nagyvállalatra - ezúttal a TikTok közösségi videomegosztó szolgáltatást üzemeltető ByteDance-ra - csaphat le az Egyesült Államok korlátozó intézkedéseivel. A Trump-adminisztráció szerint a TikTokkal lényegében ugyanaz a baj, mint a Huawei-jel.

A kínai cégek által működtetett közösségi platformok, köztük a világ egyik legnépszerűbb videomegosztó-szolgáltatásának, a TikToknak a tiltását az Amerikai Egyesült Államok vezetése - vetítette elő tegnap esti nyilatkozatában Mike Pompeo külügyminiszter. Pompeo a Foxnak adott interjúban leszögezte, az amerikai törvényhozókat aggasztja, hogy a tulajdonos ByteDance-nak olyan kínai törvényi előírásoknak kell megfelelnie, melyek gyakorlatilag arra kötelezik a céget, hogy a kínai kormány felszólítására azonnal adjon át minden rendelkezésére álló felhasználói adatot a hatóságoknak. Hasonló indokkal került tavaly májusban tiltólistára a Huawei Technologies, illetve azóta több kínai technológiai gyártó.

A valójában a kínai-amerikai gazdaságpolitikai csatározásokra visszavezethető potenciális tiltás a TikTok számára ugyanakkor merőben más helyzetet szülne, mint a Huawei-nél. A rövid videoklipek megosztására használt, különösen a fiatalok körében népszerű platform legnagyobb piaca ugyanis az Egyesült Államok, míg a Huawei esetében az USA gyakorlatilag régóta nem létező piac, a cég eszközeit legfeljebb kisebb távközlési szolgáltatók vették az embargóig. A Huawei-t az amerikai szankciók így elsősorban az Európai piacokon érintik kedvezőtlenül, ahol a cég szerepvállalása már sokkal inkább diplomáciai kérdésnek minősül, mint biztonságinak.

tiktok_app

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Emellett fontos szempont, hogy a TikTok nincs jelen Kínában szolgáltatásával, és kommunikációjában valamint üzleti stratégiájában mindig kínosan ügyelt rá, hogy a kínai gyökerektől amennyire csak lehet, távol tartsa magát. Ennek részeként a ByteDance a Hongkong autonómiáját korlátozó kínai törvények életbe lépését követően azonnal bejelentette, hogy elérhetetlenné teszi szolgáltatását az egykoron brit fennhatóság alá tartozó városban. 

A társaság ugyanakkor minden ez irányú erőfeszítés ellenére nem tudta elérni, hogy az indiai kormány ne tegye rá a TikTokot arra a további 58 kínai eredetű appból álló listára, melyet június végén letiltottak az országban. A TikTok ezzel egycspásra elvesztett több százmillió aktív felhasználót, egyben az Egyesült Államok utáni második legnagyobb piacát. 

Ha az Egyesült Államok hasonló döntést hoz, az komoly törést okozhat a rendkívül fiatalnak számító, mindössze 2016-ban megjelent, ám azóta rekordot rekordra halmozó szolgáltatás történelmében. Az alig több mint három év alatt több mint 800 millió aktív felhasználót gyűjtő TikTok kapcsán már korábban felmerültek bizonyos adatvédelmi aggályok, melynek hatására egyes amerikai intézményekben és a katonaságnál már megtiltották a platform használatát.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.