Szerző: Koi Tamás

2020. május 26. 13:20

Sorsdöntő év vár a túlélő üzemmódba váltott Huaweire

Sorra viszi be a mélyütéseket az Egyesült Államok kormánya a kínai Huawei Technologies-nek, mely így immár bevallottan a túlélésért kénytelen küzdeni, legalábbis ami bizonyos üzletágak távlatait illeti.

Igyekszik gyors alternatívák után nézni a kínai Huawei Technologies annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb pótolja a tajvani TSMC elvesztését. A cél, hogy a vállalat lakossági üzletága - mely az okostelefon-piac meghatározó szereplője - túlélje a Trump-adminisztráció május közepén bevitt mélyütését azután, hogy a Google már tavaly kénytelen volt neki hátat fordítani az amerikai korlátozó intézkedések hatására. A korlátozásoknak emellett végzetes következményei lehetnek a mobilhálózati eszközöket gyártó üzletág számára is, mely szintén elvesztett már több kulcsfontosságú partnert, beleértve az amerikai Xilinx-et.

Az okostelefonokat illetően a cég iparági értesülések szerint már korábban megkörnyékezte a MediaTeket és a Unisocot, mint két olyan, potenciális beszállítót, melyek legalább az alsó- és az alsó-középkategóriában ki tudják váltani a TSMC által gyártott HiSilicon lapkáit. Ezzel azonban a Huawei elvesztheti azt a versenyelőnyét, melyet a házon belüli chipfejlesztés jelentett a számára, ráadásul a felsőkategóriás készülékek mezőnyében - mely hagyományosan a legnagyobb profittal kecsegtet - nem tud igazán potens versenyzőt indítani.

hp40p01
a huawei legújabb zászlóshajója, a P40 pro

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Huawei azután került lépéskényszerbe, hogy az Egyesült Államok május közepén - éppen a kínai céget érintő exportkorlátozások egyéves évfordulóján - bejelentett újabb korlátozó intézkedései révén nem fogadhat új megrendeléseket a Huaweitől a TSMC. Az USA exportszabályozásának kifejezetten a Huaweit célzó újabb rendelkezései az egyesült államokbeli cégek által fejlesztett gyártóberendezések használatára is vonatkoznak, a chipgyártó tehát az USA felelős hatóságaitól kapott speciális licenc hiányában nem teljesíthet megrendeléseket a Huawei felé az USA-ból származó technológiával, beleértve a hardvereket és szoftvereket is - még akkor sem, ha maga az üzem az országon kívül helyezkedik el.

A lépés nagyon komoly érvágás a kínai cégnek és a TSMC-nek egyaránt, miután a Huawei a chipgyártó második legnagyobb ügyfele, az Apple után - az okostelefonos 5G chipeket, illetve bázisállomásokba szánt lapkákat tekintve pedig a ZDNet szerint a cég legnagyobb vásárlója. Miután a TSMC gyártja a Huawei házon belül fejlesztett HiSilicon lapkáit, ezért a döntés gyakorlatilag egyet jelent az üzletág kiütésével, ami mind a fogyasztói, mind a (mobil)hálózati szegmens működésére nézve súlyos következményekkel járhat.

Ázsiai lapértesülések szerint a HiSilicon lapkáit a jövőben a MediaTek, esetleg a kínai állam tulajdonában lévő Unisoc rendszerchipjei válthatják bizonyos Huawei és Honor okostelefonokban, ám egyelőre bizonytalan, hogy a tajvani MediaTek pontosan mekkora gyártókapacitást tud allokálni a Huawei részére, mely bennfentes információk szerint a tavalyi megrendelési volumen háromszorosát szeretné berendelni idén a cégtől.

AMÍG A KÉSZLET TART

Ezzel együtt is kérdéses, hogy a MediaTek és más cégek rövid távon mennyit profitálhatnak majd a Huawei kényszerpályára lépéséből, tekintve, hogy az új korlátozó intézkedések nem azonnali hatállyal lépnek életbe, ezzel a Huawei némi időt kaphat arra, hogy raktárkészleteket halmozzon fel a TSMC-nél gyártott chipekből. Az ugyanakkor egyelőre bizonytalan, hogy mindez mennyi időre lesz elég. Egyes piaci jóslatok szerint az idei év utolsó negyedévére már elfogyhatnak a tartalékok, de bizonyos lapkákból akár még egy-két év múlva is a Huawei rendelkezésére állhatnak készletek.

A TSMC helyébe egyfajta B opcióként - igaz, vélhetően csak a mobilhálózati üzletág számára fejlesztett eszközöknél - gyártópartnerként léphetne a sanghaji SMIC is, ám erősen kérdéses, hogy a kínai chipgyártó cég technológiai lemaradását a rendelkezésre álló idő alatt be lehet-e hozni. Az SMIC üzemeiben jelenleg elérhető legfejlettebb technológiával készülő 14 nm-es lapkák kihozatala ugyanis lényegesen rosszabb, mint a TSMC három évvel ezelőtti szintje, a Huawei pedig ezzel lényegében azt kockáztatja, hogy mobilhálózati berendezéseinek teljesítménye a 2017-es állapotra esik vissza.

Bár az már korábban is bebizonyosodott, hogy a Huawei-t a Kínai állam kész minden eszközzel támogatni, a helyi komponensgyártók technológiai lemaradása nem számolható fel egyik napról a másikra, még akkor sem, ha korlátlan anyagi erőforrást állítanak a projekt mögé. Mindez időt ad a Huawei versenytársainak arra, hogy az egykor legyőzhetetlennek tűnő óriásvállalatot Ázsiát leszámítva a legtöbb kulcspiacról kiüssék.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.