:

Szerző: Koi Tamás

2020. július 14. 10:15

Óriási kötbért fizethetett az Apple a Samsungnak

Jelentős összegű, csaknem egymilliárd dollárnyi egyszeri bevétellel gyarapodott a második negyedévben a Samsung kijelzőgyártó üzletága - iparági bennfentesek szerint a plusz bevétel annak köszönhető, hogy az Apple a beszállítói szerződésben rá vonatkozó kötelezettségeknek nem tett eleget, ezért kötbért volt kénytelen fizetni.

Hatalmas összegű, mintegy 950 millió dolláros kötbért fizetett az Apple a második negyedévben a Samsungnak, amiért a cég az OLED panelekre vonatkozó beszállítói szerződésben foglalt rá vonatkozó kötelezettségeknek nem tett eleget, azaz nem vásárolt vagy vett át előre meghatározott mennyiségű kijelzőt, melyeket az iPhone-okba szereltek volna - állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Display Supply Chain Consultants elemzőcég. A Samsung második negyedéves pénzügyi előrejelzése csakugyan említ egy egyszeri, jelentős összegű jóváírást a kijelzőgyártó részlegnél, ám hogy ez az ominózus szerződésből fakad vagy sem, azt nem tette közzé a társaság.

Az alkatrészvásárlás visszaesése spekulációk szerint szoros összefüggésben áll azzal, hogy az Apple-t a harmadik pénzügyi negyedévére - mely egybeesik a második naptári negyedévvel - minden korábbinál jobban hatottak a koronavírus világjárvány következményei. Így a cég a járványügyi óvintézkedések miatt kénytelen volt hónapokon át zárva tartani globális üzlethálózatát, ráadásul a középtávú kilátások sem bizonyulnak rózsásnak, ahogy a cég az amerikai fertőződöttség újbóli növekedése miatt kénytelen ismét bezárni bizonyos üzleteit.

iphonex-front-crop-top-corner-splash

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple a második pénzügyi negyedévet még csekély mértékű, 300 millió dolláros bevételnövekedéssel zárta, ám a harmadik üzleti negyedévre az egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel nem adott ki előrejelzést a cég. A tartós boltbezárások és a veszélyhelyzet egyéb negatív hatásairól előreláthatóan az Apple harmadik negyedéves pénzügyi jelentése fest majd pontosabb képet július 30-án.

Nem ez az első eset egyébként, amikor az Apple jelentős összegű kötbért kénytelen fizetni a Samsungnak a rendelt mennyiségnél kevesebb ténylegesen átvett kijelzőpanel-szállítmány miatt. A cég egy éve mintegy 683 millió dollárnak megfelelő koreai wont fizetett az ázsiai gyártónak azért, mert a 2018-as ünnepi szezonban nem tudta teljesíteni az eladási elvárásokat elsősorban a kínai piacon. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.