Szerző: Koi Tamás

2020. július 14. 10:15

Óriási kötbért fizethetett az Apple a Samsungnak

Jelentős összegű, csaknem egymilliárd dollárnyi egyszeri bevétellel gyarapodott a második negyedévben a Samsung kijelzőgyártó üzletága - iparági bennfentesek szerint a plusz bevétel annak köszönhető, hogy az Apple a beszállítói szerződésben rá vonatkozó kötelezettségeknek nem tett eleget, ezért kötbért volt kénytelen fizetni.

Hatalmas összegű, mintegy 950 millió dolláros kötbért fizetett az Apple a második negyedévben a Samsungnak, amiért a cég az OLED panelekre vonatkozó beszállítói szerződésben foglalt rá vonatkozó kötelezettségeknek nem tett eleget, azaz nem vásárolt vagy vett át előre meghatározott mennyiségű kijelzőt, melyeket az iPhone-okba szereltek volna - állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Display Supply Chain Consultants elemzőcég. A Samsung második negyedéves pénzügyi előrejelzése csakugyan említ egy egyszeri, jelentős összegű jóváírást a kijelzőgyártó részlegnél, ám hogy ez az ominózus szerződésből fakad vagy sem, azt nem tette közzé a társaság.

Az alkatrészvásárlás visszaesése spekulációk szerint szoros összefüggésben áll azzal, hogy az Apple-t a harmadik pénzügyi negyedévére - mely egybeesik a második naptári negyedévvel - minden korábbinál jobban hatottak a koronavírus világjárvány következményei. Így a cég a járványügyi óvintézkedések miatt kénytelen volt hónapokon át zárva tartani globális üzlethálózatát, ráadásul a középtávú kilátások sem bizonyulnak rózsásnak, ahogy a cég az amerikai fertőződöttség újbóli növekedése miatt kénytelen ismét bezárni bizonyos üzleteit.

iphonex-front-crop-top-corner-splash

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple a második pénzügyi negyedévet még csekély mértékű, 300 millió dolláros bevételnövekedéssel zárta, ám a harmadik üzleti negyedévre az egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel nem adott ki előrejelzést a cég. A tartós boltbezárások és a veszélyhelyzet egyéb negatív hatásairól előreláthatóan az Apple harmadik negyedéves pénzügyi jelentése fest majd pontosabb képet július 30-án.

Nem ez az első eset egyébként, amikor az Apple jelentős összegű kötbért kénytelen fizetni a Samsungnak a rendelt mennyiségnél kevesebb ténylegesen átvett kijelzőpanel-szállítmány miatt. A cég egy éve mintegy 683 millió dollárnak megfelelő koreai wont fizetett az ázsiai gyártónak azért, mert a 2018-as ünnepi szezonban nem tudta teljesíteni az eladási elvárásokat elsősorban a kínai piacon. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról