Szerző: Koi Tamás

2020. március 19. 10:05

Erősen felemás évre számít idén a Samsung

Felemás évre számít idén a világ egyik legnagyobb elektronikai gyártója, a Samsung Electronics. A cég idei forgalmát alaposan megtépázza majd a koronavírus és a kínai és amerikai érdekeket ütköztető kereskedelmi háború, de a memóriachipek iránti növekvő igény valamelyest felpörgetheti a céget.

Ahogy a legtöbb elektronikai és IT piaci szereplő, úgy a Samsung is azzal számol, hogy nem a 2020-as év lesz fennállásának legnagyobb sikersztorija - a koronavírus világjárvány minden eddigi jóslatot vagy előrejelzést felülír, ráadásul Kína és az USA kereskedelmi háborúja sem tesz éppen jót a "semleges" ipari szereplőknek. A dél-koreai óriás azzal számol, hogy a két említett negatív hatást leginkább a fogyasztói üzletág sínyli majd meg, a chipgyártó részleg azonban az adatközponti termékek felfutásának köszönhetően valamelyest kompenzálhatja mindezt.

A Samsung a világ legnagyobb okostelefon-gyártójaként idén a készülékeladások visszaesésével számol, legalábbis ezt az eshetőséget vetítette elő a vállalat tegnapi részvényesi közgyűlésén Ki-nam Kim, a társaság vezérigazgatója. A vállalat nem egészen egy hónappal ezelőtt - a koronavírus világjárvánnyá szélesedését megelőzően - még a piac egészséges növekedésével számolt, ebből mára annyi maradt, hogy az újabb 5G-s készülékek megjelenése valamelyest meghúzhatja majd a forgalmat, de vélhetően ez édeskevés lesz ahhoz, hogy átlagfogyasztók tömegét jelen helyzetben készülékcserére sarkallja.

samsung_window

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az okostelefon-piac zsugorodását Kim szerint szerencsére kompenzálni fogja a chipgyártó (memóriagyártó) üzletág teljesítménye, legalábbis a tavalyi év több, kedvezőtlen piaci mutatóját sikerülhet idénre megfordítani, így 2020-ban vélhetően nem lesznek sem ellátási, sem túlkészletezési problémák. 

A gyártó várakozásai szerint ugyanakkor a gyártók idén elsősorban a kapacitás felfuttatására fókuszálnak majd, a gyártástechnológiai fejlesztések idén háttérbe szorulnak majd.

Mindez a Samsung legnagyobb éves befektetői rendezvényén, az évente szokásos részvényesi közgyűlésen hangzott el Szöulban, ahol a tavalyi mintegy 1000 részvényes helett idén csupán 400 vett részt személyesen. A koronavírus járvány árnyékában megtarott rendezvényen minden résztvevőt hőkamerákkal és lázmérőkkel szkenneltek a beléptetéskor, emellett a széksorokban két ember közt két üres széket kellett hagyniuk a résztvevőknek.

A Samsung néhány nappal ezelőtt arra kérte a részvényeseket, hogy aki csak teheti, a kialakult helyzetre való tekintettel távolról szavazzon, az erre a célra szolgáló felületen keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról