Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 19. 09:20

Nem fogadhat új megrendeléseket a Huaweitől a TSMC

Az amerikai tiltás mind a kínai óriást, mind a chipgyártót rendkívül fájdalmasan érinti.

Nem fogad új megrendeléseket a Huaweitől a TSMC, igazodva az Egyesült Államok által a kínai óriásra kivetett szankciókhoz. Az USA exportszabályozásának kifejezetten a Huaweit célzó újabb rendelkezései az egyesült államokbeli cégek által fejlesztett gyártóberendezések használatára is vonatkoznak, a chipgyártó tehát az USA felelős hatóságaitól kapott speciális licenc hiányában nem teljesíthet megrendeléseket a Huawei felé az USA-ból származó technológiával, beleértve a hardvereket és szoftvereket is - még akkor sem, ha maga az üzem az országon kívül helyezkedik el.

A lépés nagyon komoly érvágás a kínai cégnek és a TSMC-nek egyaránt, miután a Huawei a chipgyártó második legnagyobb ügyfele, az Apple után - az okostelefonos 5G chipeket, illetve bázisállomásokba szánt lapkákat tekintve pedig a ZDNet szerint a cég legnagyobb vásárlója. Ahogy Keith Krach, az Egyesült Államok gazdasági növekedésért felelős altitkára elmondta, a TSMC forgalmának 10-12 százaléka származik Kínából, ennek túlnyomó része pedig a Huaweitől folyik be.

kirinill

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A döntés a tiltás előtt beérkezett megrendelésekre, illetve a már gyártásban lévő eszközökre nem vonatkozik, legalábbis ha azokat a chipgyártó idén szeptember 14. előtt le tudja szállítani. A Huaweinek gyorsan új partnert kell találnia, hogy új eszközeit friss lapkákkal tudja felszerelni - korábban a vállalatnál már felmerült, hogy a TSMC helyett a Samsunggal gyártatja majd a HiSilicon divíziója által fejlesztett chipeket, illetve bizonyos lapkáit már az SMIC-vel (Semiconductor Manufacturing International Corporation) is elkezdte gyártatni, amely a közelmúltban 2,2 milliárd dollárnak megfelelő értékű befektetést kapott a kínai kormánytól. Most úgy tűnik, a cégnek a vártnál hamarabb kell meglépnie a teljes váltást, bármelyik potenciális partner mellett is dönt.

A Huawei a döntésre adott válaszában kategorikusan ellenezte az USA rendelkezéseit, hangsúlyozva, hogy a tavaly májusban bevezetett tiltás óta számos technológiai komponens vált elérhetetlenné a cég számára - a cég ugyanakkor továbbra is elkötelezett az amerikai kormányzat előírásainak betartása mellett. Nyilatkozatában a vállalat önkényes és ártalmas döntésnek nevezte a rendeletet, mondván, az a teljes globális iparág aláásásával fenyeget, és a cég több mint 170 országban kiépített hálózatainak bővítésére is hatással lesz. A cég szerint a rendelet etikátlan, annak kapcsán pedig átfogó vizsgálatot indít.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról