Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 19. 09:20

Nem fogadhat új megrendeléseket a Huaweitől a TSMC

Az amerikai tiltás mind a kínai óriást, mind a chipgyártót rendkívül fájdalmasan érinti.

Nem fogad új megrendeléseket a Huaweitől a TSMC, igazodva az Egyesült Államok által a kínai óriásra kivetett szankciókhoz. Az USA exportszabályozásának kifejezetten a Huaweit célzó újabb rendelkezései az egyesült államokbeli cégek által fejlesztett gyártóberendezések használatára is vonatkoznak, a chipgyártó tehát az USA felelős hatóságaitól kapott speciális licenc hiányában nem teljesíthet megrendeléseket a Huawei felé az USA-ból származó technológiával, beleértve a hardvereket és szoftvereket is - még akkor sem, ha maga az üzem az országon kívül helyezkedik el.

A lépés nagyon komoly érvágás a kínai cégnek és a TSMC-nek egyaránt, miután a Huawei a chipgyártó második legnagyobb ügyfele, az Apple után - az okostelefonos 5G chipeket, illetve bázisállomásokba szánt lapkákat tekintve pedig a ZDNet szerint a cég legnagyobb vásárlója. Ahogy Keith Krach, az Egyesült Államok gazdasági növekedésért felelős altitkára elmondta, a TSMC forgalmának 10-12 százaléka származik Kínából, ennek túlnyomó része pedig a Huaweitől folyik be.

kirinill

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A döntés a tiltás előtt beérkezett megrendelésekre, illetve a már gyártásban lévő eszközökre nem vonatkozik, legalábbis ha azokat a chipgyártó idén szeptember 14. előtt le tudja szállítani. A Huaweinek gyorsan új partnert kell találnia, hogy új eszközeit friss lapkákkal tudja felszerelni - korábban a vállalatnál már felmerült, hogy a TSMC helyett a Samsunggal gyártatja majd a HiSilicon divíziója által fejlesztett chipeket, illetve bizonyos lapkáit már az SMIC-vel (Semiconductor Manufacturing International Corporation) is elkezdte gyártatni, amely a közelmúltban 2,2 milliárd dollárnak megfelelő értékű befektetést kapott a kínai kormánytól. Most úgy tűnik, a cégnek a vártnál hamarabb kell meglépnie a teljes váltást, bármelyik potenciális partner mellett is dönt.

A Huawei a döntésre adott válaszában kategorikusan ellenezte az USA rendelkezéseit, hangsúlyozva, hogy a tavaly májusban bevezetett tiltás óta számos technológiai komponens vált elérhetetlenné a cég számára - a cég ugyanakkor továbbra is elkötelezett az amerikai kormányzat előírásainak betartása mellett. Nyilatkozatában a vállalat önkényes és ártalmas döntésnek nevezte a rendeletet, mondván, az a teljes globális iparág aláásásával fenyeget, és a cég több mint 170 országban kiépített hálózatainak bővítésére is hatással lesz. A cég szerint a rendelet etikátlan, annak kapcsán pedig átfogó vizsgálatot indít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról