:

Szerző: Koi Tamás

2020. február 4. 10:46

Csökken az 5G-s lelkesedés a legfejlettebb távközlési piacon

Egyelőre nem tűnik sikertörténetnek az 5G-s hálózatok bevezetése a világ egyik legfejlettebb mobiltávközlési piacának tekintett Dél-Koreában. Az ügyfélszám ugyan hónapról-hónapra bővül, de a szezonális hatásokkal szembeszállva egyre lassabban.

Tavaly év végén megközelítette az ötmilliót a három nagy dél-koreai mobilszolgáltató 5G-s szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználói bázisa, a technológiával kapcsolatos kezdeti hurráoptimizmust ugyanakkor tovább árnyalhatja, hogy az új előfizetők az év végén már érezhetően lassabb ütemben csatlakoztak az új generációs hálózathoz. Az illetékes koreai minisztérium által összegyűjtött, a helyi média által közölt statisztikák szerint a technológia elterjedtségének növekedése a tavalyi év közepe óta fokozatos lassulási fázisban van.

A minisztérium novemberi számai alapján tavaly az utolsó előtti hónapban 4,35 millió 5G-s előfizetője volt a három helyi nagy szolgáltatónak, az SK Telecomnak, a KT Corpnak és az LG Uplusnak, a havi növekedési ráta pedig 10% alá (9,3%-ra) zuhant. Helyi médiabeszámolók szerint a csökkenő trend elsősorban az új, főként elérhető árú 5G-s készülékek hiánya, a korlátozott marketingköltések, nem utolsósorban pedig a lefedettséggel, hálózatminőséggel kapcsolatos problémák okozzák.

5gsk_3

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A három helyi mobilcég tavaly áprilisban, a világon elsők között indította el az 5G-s szolgáltatást az ázsiai országban, az új technológiák iránt nyitott(abb) előfizetők legnagyobb örömére - az előfizetői bázis hónapról-hónapra növekvő arányban bővült egészen augusztusig, amikor egy hónap alatt több mint 880 ezer új 5G-s ügyfelet toboroztak a szolgáltatók. 

A koreai mobilszolgáltatók a lefedettséggel és szolgáltatásminőséggel kapcsolatos problémákat újabb állomások beiktatásával igyekeznek megoldani. A három helyi operátor tavaly év végéig összesen 95 ezer 5G-s állomást épített országszerte, a szolgáltatók szerint ugyanakkor a folyamat még nagyon az elején jár - a megfelelő lefedettségi szinthez legalább további három évnyi építkezésre lesz szükség. A szolgáltatók egyelőre a 3,5 GHz-es úttörő 5G-sávban és a 28 GHz-es sávban építik hálózatukat.

A kormányzat a következő években további spektrumokat kíván értékesíteni annak érdekében, hogy a szolgáltatásellátás szintje és minősége javuljon, így a koreai spektrumstratégia szerint 2026-ra több mint 5300 MHz-nyi spektrummal gazdálkodhatnak majd a helyi mobilszolgáltatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.