Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 1. 12:27

Okosszemüveg-fejlesztő céget vesz a Google

A Focals szemüvegeiről ismert North csatlakozik a keresőóriás csapatához - egyelőre ismeretlen összegért. A felvásárlással a gyártó termékeinek támogatása is véget ér.

Továbbra is élnek a Google okosszemüveges ambíciói, a keresőóriás fejlesztéseit a területen veteránnak számító North bekebelezésével pörgetné fel. Az akvizíciót a vállalat blogposztban is megerősítette, noha annak részleteit, így a felvásárlás összegét nem közölte.

A North a Google kanadai csapatát erősíti majd, megtartva eredeti székhelyét Kitchener-Waterloo-ban. Ahogy a keresőóriás posztjában fogalmaz, a North kompetenciáit a "felhasználókat segítő" eszközök fejlesztésére veti majd be, noha ennél konkrétabb terveket a cég egyelőre nem közölt.

A 2012-ben, eredetileg Thalmic Labs néven alapított North először MYO névre hallgató, a piacon egyedülálló gesztusvezérlő karperecéről vált ismertté: a 2014-ben bemutatkozott eszköz a felhasználók alkarján a különböző izmok aktivitását EMG szenzorokkal, illetve egy kilenctengelyes mozgásérzékelővel figyelve azonosítja be az egyes kézmozdulatokat, amelyekhez aztán tetszőleges parancsok rendelhetők.

focals

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezt követően tért át a cég az okosszemüvegek fejlesztésére, első ilyen terméke Focals névre hallgatott, és a piac talán legfelhasználóbarátabb hasonló terméke volt. A korábbi próbálkozásokkal szemben, mint például a Google Glass, az eszköz első blikkre hagyományos szemüvegnek tűnt, amelynek aránylag vaskos jobb oldali szárából egy lézer vetített 300x300 pixeles képet az eszköz lencséjére. A készülék Bluetooth-on keresztül okostelefonnal párosítva volt használható, azon egyebek mellett a bejövő értesítések, üzenetek voltak követhetők, de akár navigációra is bevethető volt. Az eszközök gyártását a cég tavaly év végén állította le, hogy annak második generációjára koncentrálhasson.

A Focals 2.0 fejlesztése nem csak megkezdődött, de az elmúlt hónapokban a vállalat már a piacravitelre készült - a felvásárlással azonban ez a projekt korai véget ér, azt teljesen felfüggeszti a cég, illetve fokozatosan az 1.0-s verzió támogatását is megszünteti. A vásárlóknak ugyanakkor vigaszt jelenthet, hogy a cég felhasználóknak kiküldött levelében azt ígérte, minden megvásárolt Focals szemüveg árát teljes mértékben visszatéríti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról