Szerző: Koi Tamás

2020. június 23. 11:19

Belső feszültséget okoz a Google-nél a rendőrség támogatása

Petíciót írnak a Google alkalmazottai a vállalat vezetésének azért, hogy a cég azonnali hatállyal függessze fel az amerikai rendvédelmi szervekkel történő együttműködését.

Több mint 1650 google-alkalmazott aláírta már azt a petíciót, melyben a dolgozók azt követelik, hogy a vállalat azonnali hatállyal függesszen fel minden együttműködést az amerikai rendvédelmi szervekkel. A vállalat vezérigazgatójának, Sundar Pichai-nak címzett levélben többek közt arra hívják fel a figyelmet az aláírók, hogy a rasszizmus elleni küzdelmet nem kizárólag a szavak útján kell folytatni, hanem le kell építeni az azt támogató intézményrendszert.

A tiltakozó dolgozók így egyebek mellett arra szólítják fel a cégvezetést, hogy szüntessék meg a clarkstowni-rendőrőrssel kötött, GSuite-szolgáltatáscsomagra vonatkozó keretmegállapodást, illetve az arizonai sheriff hivatalának indirekt támogatását. Clarkstown nem véletlenül került a tiltakozók célkeresztjébe, a helyi rendőrség ugyanis 2015-ben a vádak szerint illegális módszerekkel figyelte meg a helyi Black Lives Matter mozgalom egyes tagjait, míg az arizonai hivatal ugyanezt tette az amerikai és mexikói határt átlépő civilekkel.

defund-police-defend-black-lives

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A dolgozók ezzel együtt kétarcú politikával vádolták meg a Google-t, illetve annak anyacégét, az Alphabetet, mely az Egyesült Államokban több mint öt hete fellángolt tüntetés- és zavargássorozat kapcsán több alkalommal is olyan PR-akciókba fogott, melyek látszólag a fekete közösséget segítik. Így egyebek mellett 175 millió dolláros alappal indult egy fekete cégvezetőket és munkakeresőket támogató program, a YouTube pedig 100 millió dolláros alapot hozott létre a fekete művészek támogatására. A petíciót aláírók szerint mindezzel összeegyeztethetetlen, hogy a Google mindeközben feketéket kriminalizáló szervezetekkel köt bárminemű üzletet.

A Google egyelőre nem állt ki olyan határozottan a megfelelő garanciákat biztosító törvény megszavazásáig az amerikai rendvédelmi szervekkel való együttműködés ellen, mint más amerikai technológiai óriások, úgy mint az IBM vagy éppen az Amazon. A két cég az elmúlt hetekben közölte, hogy leállítja arcfelismerő technológiájának szállítását a rendőrség részére - az Amazon egyéves moratóriumot szabott meg erre a tevékenységre, míg az IBM gyakorlatilag dobta a teljes üzletágat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról