Szerző: Koi Tamás

2020. június 29. 14:32

Új eszközt kínál törölt fájlok helyreállítására a Microsoft

Parancssorban működő helyreállító eszközzel igyekszik a Microsoft azokat kisegíteni, akik tévedésből töröltek egy-egy fontosabb fájlt valamelyik meghajtójukról.

HIRDETÉS

Parancssori helyreállító eszközt adott ki a Microsoft, mellyel a Windows 10-et futtató számítógépeken, vagy az azokhoz csatlakozó külső meghajtókon véletlenül törölt bizonyos állományok a törlést követően helyreállíthatók. Az egyelőre meglehetősen kezdeti fejlesztési fázisban lévő (legalábbis erre utal a 0.0.0.42-es verziószám), egyébként hónapokkal ezelőtt csendben megjelent programocska elsősorban abban az esetben jöhet jól, ha a törölt állománynak nincs rendelkezésre álló biztonsági mentése, vagy egyéb helyreállítási platformok (pl. Fájlelőzmények) kudarcot vallanak.

A Windows File Recovery eszköz elsősorban az NTFS fájlrendszerrel formázott meghajtók esetén, a rendszer képességeit kiaknázva alkalmas a törölt (akár formázás révén) vagy sérült állományok helyreállítására, de signature üzemmódban támogatja a FAT, exFAT és ReFS fájlrendszereket is, igaz, ebben az esetben a helyreállítás hosszabb ideig tarthat. A használt üzemmód annak is lehet függvénye, hogy az adatok törlése (vagy a meghajtó formázása) óta mennyi idő telt el.

wfr_2

Az eszközzel csak meghatározott kiterjesztésű állományok állíthatók helyre, így többek közt Office-dokumentumok, PDF-fájlok, JPEG-képek és MP3-zenék és ZIP-fájlok hozhatók vissza az életbe. A forrás lehet akár az operációs rendszer bootmeghajtója is, de tetszőleges, a számítógéphez csatlakoztatott külső meghajtó (pendrive, USB-s háttértár, memóriakártya stb.) is.

A Windows File Recovery letölthető a Microsoft Store-ból. Az alkalmazás futtatásának feltétele, hogy a számítógépre a Windows 10 operációs rendszer 19041.0 vagy újabb verziója legyen telepítve.

a címlapról

for the win

4

Windowsra is befutott a Flutter

2020. szeptember 24. 11:59

A Google keresztplatformos fejlesztői keretrendszerével - alfa címke alatt - már windowsos alkalmazások is készíthetők.