Szerző: Koi Tamás

2020. június 23. 09:49

Feladta a Twitch elleni küzdelmet a Microsoft

Egy hónap múlva bezárja Mixer nevű, online játékstreaming-szolgáltatását a Microsoft, ezzel lényegében elismerve, hogy a kezdeti lelkesedés dacára nem tudta a pár évvel ezelőtt megvásárolt platformot annyira felfuttatni, hogy ezzel komolyan megingassa a piacvezető Twitch helyzetét.

Bezárja Mixer nevű élő játékstreaming-szolgáltatását a Microsoft, a felhasználókat és partnereket pedig július 22-ét követően a Facebook Gamingre fogja átirányítani - jelentette be a vállalat Xbox játékkonzolokért és kapcsolódó szolgáltatásokért felelős üzletágának első embere hétfőn. A cég ezzel több évnyi küzdelem után végleg feladja a harcot az Amazon tulajdonában lévő, piacvezető platformmal, a Twitch-csel, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az élő játékstreamlés eddig soha nem látott népszerűségnek örvendhet.

A Microsoft éppen az élő játékközvetítések virágzásának időszakában, 2016-ban vásárolta fel a Mixer platformot, mely a nézőszámot tekintve már akkor jelentős lemaradással küzdött a már említett Twitch-hez, a YouTube-hoz vagy éppen a Facebook Gaminghoz képest, a hátrányt pedig azóta sem sikerült ledolgoznia a cégnek, hiába nyúlt a mások számára bevált recepthez, és kötött exkluzív megállapodásokat gamer hírességekkel. A Mixer bezárásának időzítése ugyanakkor nem véletlen, a cég ugyanis idén tervezi piacra dobni új generációs Xbox játékkonzol-családját, az Xbox Serires X-et, melyet ütőképes(ebb) szolgáltatásportfólióval kíván kelendőbbé tenni.

microsoft-mixer
a mixer standja a 2018-as e3-on (fotó: ap)

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Ennek a stratégiának a része a Facebookkal kötött mostani megállapodás, mely alighanem azt eredményezheti majd, hogy a Microsoft új platformja, az xCloud játékstreaming szolgáltatás egészen szoros integrációval rendelkezik majd a Facebook Gaminggel. A Microsoftot bevallottan ambiciózus célok vezérlik e téren, így Phil Spencer, az Xbox üzletág első embere egy korábbi interjúban azt közölte, hogy a cég kétmilliárd játékost kíván elérni az xClouddal, ezt a célt pedig nem szolgálta megfelelően a Mixer helyzete, népszerűsége.

A Mixer ugyanakkor a szolgáltatás bezárását követően nem tűnik el nyomtalanul a süllyesztőben, így a Microsoft bizonyos komponenseit átemeli más szolgáltatásokba, így elsősorban az utóbbi hónapokban rendkívül népszerűvé vált online videokonferencia- és meeting platform, a Teams funkcióit és minőségét javítják majd a Mixerben lévő bizonyos komponensek.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról