Szerző: Koi Tamás

2020. május 14. 08:58

Megjelent a hivatalos magyar COVID-19 kontaktkövető app

Immár Magyarországon is használható az okostelefon koronavírus-kontaktkövetésre, az erre a célra szolgáló mobilalkalmazást a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) tette fel a Play Áruházba, hamarosan pedig az App Store-ban is ott lesz.

Szerda óta Magyarországnak is van "hivatalos" kontaktkövető alkalmazása, mely az okostelefon-felhasználók körében - feltéve, hogy ha kellő népszerűséget kap - alkalmas lehet arra, hogy a koronavírus átfertőződési rátát csökkentse, illetve a potenciálisan fertőzött személyeket beazonosítsa. A teljesen önkéntes alapon működő mobilapplikációt egy észak-macedón szoftvercég, a NextSense fejlesztette és bocsátotta ingyenesen a magyar partner rendelkezésére. A cég magyarországi viszonteladója, a Biztributor a lokalizációs és projektmenedzsment feladatokban működött közre. Az appot a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) töltötte fel az alkalmazás-piacterekre.

A VírusRadar nevű app az összes hasonló megoldással egyezően nem a mobiltelefonok helyadatait használja a kontaktok beazonosítására, hanem más készülékekbe épített Bluetooth rádiók egyedileg kisugárzott azonosítóját jegyzi meg abban az esetben, ha a másik okostelefon kellően hosszú ideig (ez 20 perc) legalább kétméteres távolságon belülre került. Az azonosítókat két hétig tárolja el a rendszer - ha ez idő alatt bármelyik, a VírusRadart használó kontakt az applikáción keresztül jelzi, hogy koronavírussal diagnosztizálták, a kontaktkutatók mindenkit értesítenek, aki kapcsolatba kerülhetett a fertőzött személlyel.

virusradar

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Fontos, hogy az applikáció nem tárol el semmilyen személyes adatot, a KIFÜ szerverein pedig csak az applikáció által előállított egyedi azonosító és a telefonszám kapcsolódik össze, mely kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a kontaktkutatók értesíteni tudják a potenciálisan fertőzött felhasználókat. A kontaktadatok addig nem is kerülnek be a rendszerbe, amíg a felhasználó manuálisan nem végzi el az adatbeküldést, ezt azonban csak azok teheti meg, akik a népegészségügyi központ által igazolt fertőzötté vált.

A VírusRadar app bár külföldi fejlesztés, fontos kiemelni, hogy a telefonszámokat és az alkalmazás azonosítóját a KIFÜ szerverei tárolják, azokhoz pedig kizárólag Nemzeti Népegészségügyi Központ férhet hozzá. Ez mind a fejlesztés, mind a bevezetés mind pedig a biztonsági audit kapcsán kiemelt szempontnak számított - tudtuk meg Nemes Dánieltől, a Biztributor elnökétől.

Szintén fontos leszögezni, hogy az iOS operációs rendszer korlátai miatt az applikációnak folyamatosan futnia kell annak érdekében, hogy betöltse a szerepét, ehhez a fejlesztők tanácsa alapján ki kell kapcsolni az automatikus képernyőzárat és lefelé fordított kijelzővel kell elhelyezni a telefont a tulajdonos közvetlen közelében. A VírusRadar iOS alkalmazás a cikk írásakor még nem érhető el az App Store-ban, a jóváhagyatási eljárás jelenleg is folyamatban van.

Az applikáció emellett értelemszerűen csak bekapcsolt Bluetooth mellett működik, illetve a kontaktfigyelés bármikor ki- és visszakapcsolható az alkalmazásból.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.