Szerző: Hlács Ferenc

2020. június 16. 10:12

Izmosabb GPU-t kap a 16 hüvelykes MacBook Pro

A notebook már az AMD új, Radeon Pro 5600M lapkájával is elérhető.

Vadonatúj GPU-opcióval bővül a 16 hüvelykes MacBook Pro, az AMD frissen debütáló Radeon Pro 5600M lapkájának formájában. Az új grafikus egységgel szerelt notebook a széria élén foglalja el a helyét - a friss GPU-val az Apple a 4 gigabájtos 5500M GPU-val szerelt, 16 hüvelykes MacBook Próhoz képest nem kevesebb mint 75 százalékos teljesítménybeli előrelépést ígér. Ennek persze meg is van az ára, az erőforrásokkal az árcédula is látványosan hízik.

A 7 nanométeres gyártási technológiával készült AMD Radeon Pro 5600M-ban összesen 40 CU található, ami 2540 stream processzort jelent - ez az asztali gépekbe szánt lapkákat idézi, az órajelet ugyanakkor visszafogta valamelyest a cég, annak csúcsértéke 1035 megahertz. A készülék így 5,3 TFLOPs maximális teljesítményt produkál az FP32 lebegőpontos műveleteknél - ez számottevő előrelépés a hasonló MacBook Pro modellekben elérhető eddigi legerősebb GPU, az 5500M 4,6 TFLOPs értékéhez képest. A lapka 2048 bites HBM2 memóriát használ (akár 8 gigabájtot) amelyhez tiszteletet parancsoló, 394 GB/s sávszélesség párosul. Mindezt ráadásul a GPU az említett, számottevően gyengébb 5500M-mel megegyező, 50 wattos TGP mellet produkálja.

mbpill

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Akárcsak a hasonló mobilos Radeon Pro SKU-k, vélhetően az 5600M is exkluzívan az Apple termékeit célozza, így nem valószínű, hogy feltűnne más gyártók notebookjaiban. Az 5600M-mel szerelt variáns ára nettó 3200 dollárról indul, azaz az eddigi csúcsmodellre mintegy 600 dollárral licitál rá. Az Apple az új konfigurációt többek között játék- és alkalmazásfejlesztésre, illetve videószerkesztésre ajánlja.

De nem csak a MacBook Pro kap ráncfelvarrást, a cég az asztali Mac Próhoz is bejelentett új SSD-modulokat, amelyekkel annak tárterülete igény szerint 1, 2, 4 vagy akár 8 terabájttal bővíthető. Utóbbiak kapcsán egyelőre nem közölt árat vagy megjelenési dátumot a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról