Szerző: Koi Tamás

2020. május 6. 09:15

Megorrolt Franciaország az Apple-re

Szokatlanul éles hangú csörtébe kezdett Franciaország az Apple-lel, miután a cég állítólag megtagadta az együttműködést az országban rövidesen induló COVID19 kontaktkövető applikációval. A francia hatóságok által készített app így jobb híján csak az androidos készülékeken használható majd a rendeltetésének megfelelően.

Franciaország szerint az Apple jelentős mértékben akadályozza a koronavírus elleni küzdelmet a nyugat-európai országban, mivel nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a francia hatóságok kérésének megfelelően az iPhone okostelefonokat kompatibilissé tegye a kontaktok visszakövetését célzó "StopCovid" alkalmazással. Az applikáció június elején jelenhet meg, ám az Apple készülékein csak korlátozottan lesz használható.

A nézeteltérés oka a kontaktkövető alkalmazások működésének hátterében gyökeredzik. Ezek az appok gyakorlatilag egységesen a Bluetooth szabványban meghatározott Bluetooth Low Energy technológiára támaszkodva figyelik folyamatosan, hogy a készülék milyen egyéb Bluetooth eszközökhöz kerül közvetlen közelségbe, és két hétre visszamenőleg logolja ezeket a kapcsolatokat. Ha ez az eszköz történetesen egy olyan okostelefon, melynek tulajdonosa fertőzött, vagy az adott időintervallumon belül kiderül róla, hogy fertőzött, az összes kontakt értesítést kap a készülékére.

parizs_mobios

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple okostelefonokon futó iOS ugyanakkor alapvetően máshogy kezeli a Bluetooth szkennelést, mint az Android, így az iPhone-ok esetében csak akkor lehetséges az eszközfelderítés, ha az applikáció előtérben fut. Az illetékes francia hatóságok arra kérték az Apple-t, hogy változtassa meg ezt a beállítást, hogy a StopCovid, és más, centralizált kontaktkövető appok megfelelően működjenek az iOS-eszközökön, de az Apple a francia fél szerint visszautasította ezt a kérést.

A digitális technológiákért felelős francia miniszter, Cedric O szokatlanul offenzív nyilatkozatában leszögezte, Franciaország sajnálja, hogy egy olyan helyzetben, amikor mindenki minden lehetséges eszközzel igyekszik fellépni a járvány visszaszorítása érdekében, egy olyan tehetős cég, mint az Apple, nem segít egy kormánynak. A miniszter hozzátette, ha eljön az ideje, Franciaország "emlékezni fog erre". 

Mindez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy az Apple eszközein egyetlen kontaktkövető app sem működik majd megfelelően. Azok az alkalmazások ugyanis, melyek a Google és az Apple közösen fejlesztett, decentralizált kontaktkövető platformjára épülnek majd, minden további nélkül használhatják az iPhone-ok Bluetooth-rádióját akkor is, ha nem futnak az előtérben. Franciaország és Nagy-Britannia ugyanakkor teljesen saját kézbe vette a kontaktkövető mobilappok fejlesztését - hosszú ideig úgy tűnt, Németország is a két európai nagyhatalommal egy úton jár, végül azonban feltételezhetően éppen az Apple stratégiája miatt döntöttek úgy, hogy a decentralizált megoldást választják.

Franciaországban egyébként a Kantar Research felmérése szerint 21,1% az iOS részesedése a mobilpiacon, míg az eszközök 78,8%-a Androidot futtat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.