Szerző: Koi Tamás

2020. június 12. 12:21

Kínai kapcsolatait kérik számon a Zoomon

Ismét támadások kereszttűzébe került a Zoom, az utóbbi hónapokban elképesztő mértékű fejlődésen keresztül ment videokonferencia-platform. Ezúttal azonban nem a biztonsági problémák, hanem bizonyos, politikai vonatkozású, megkérdőjelezhető döntések miatt.

Ismét a lapok címlapjára került a Zoom, a világ egyik legnagyobb, feltörekvő videokonferencia-platformja, mely az új koronavírusnak köszönhetően óriási népszerűségre tett szert világszerte. Ezúttal ugyanakkor nem a szolgáltatás használata során felmerülő biztonsági problémák kerültek terítékre, helyette amerikai politikusok és aktivisták azt várják a cégtől, tisztázza viszonyát a kínai vezetéssel, miután a Zoom június elején több, a Tienanmen téri tüntetésre emlékező meetinget megszakított és a hosztokat bannolta.

A kaliforniai székhelyű cég három aktivista (ezek közül kettő amerikai, egy hongkongi állampolgár) fiókját függesztette fel, illetve az általuk tartott meetingeket megszakította, bevallottan a kínai kormány kérésére. A Zoom pénteki nyilatkozatában hozzátette, ez volt az első, egyben utolsó eset, amikor a kínai vezetés kérésének engedve nem kínai állampolgárok fiókjaira vonatkozóan tesz bármilyen intézkedést. Bár a meetingeken csak néhány százan vettek részt, az eset mégis óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban.

tienanmen_smartphone

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az ügy hatására két szenátusi vizsgálóbizottsági tag is levelet írt a Zoom kínai származású vezérigazgatójának, Eric Yuannak, arra szólítva fel a céget, hogy tisztázza, pontosan milyen adatokat bocsátott a kínai vezetés rendelkezésére az ügyben. Nem ez az első eset egyébként, amikor a Zoom kínai kapcsolatait firtatják, így áprilisban egy torontói kutatólabornak feltűnt, hogy a cég bizonyos észak-amerikai videohívásokat és a hozzájuk tartozó titkosítási kulcsokat Kínán keresztül routoltat. A Zoom későbbi nyilatkozata szerint az eset egy véletlen hiba folytán keletkezett.

A Zoom helyzetét nem teszi könnyűvé, hogy egyes versenytársaival, illetve közösségi média platformokkal szemben jelen van szolgáltatásával Kínában, ahol értelemszerűen meg kell felelnie a helyi törvényeknek. A társaság így azzal is védekezett, hogy a megemlékezésekre összehívott meetingeket azért kellett megszakítania, mivel ott olyan felhasználók is részt vettek, akik Kínából csatlakoztak a videohíváshoz. A cég ezért jelenleg egy olyan algoritmuson dolgozik, amellyel lehetővé válik a meeting résztvevők földrajzi helyzetük szerinti blokkolása

 

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról