Szerző: Koi Tamás

2020. június 12. 12:21

Kínai kapcsolatait kérik számon a Zoomon

Ismét támadások kereszttűzébe került a Zoom, az utóbbi hónapokban elképesztő mértékű fejlődésen keresztül ment videokonferencia-platform. Ezúttal azonban nem a biztonsági problémák, hanem bizonyos, politikai vonatkozású, megkérdőjelezhető döntések miatt.

Ismét a lapok címlapjára került a Zoom, a világ egyik legnagyobb, feltörekvő videokonferencia-platformja, mely az új koronavírusnak köszönhetően óriási népszerűségre tett szert világszerte. Ezúttal ugyanakkor nem a szolgáltatás használata során felmerülő biztonsági problémák kerültek terítékre, helyette amerikai politikusok és aktivisták azt várják a cégtől, tisztázza viszonyát a kínai vezetéssel, miután a Zoom június elején több, a Tienanmen téri tüntetésre emlékező meetinget megszakított és a hosztokat bannolta.

A kaliforniai székhelyű cég három aktivista (ezek közül kettő amerikai, egy hongkongi állampolgár) fiókját függesztette fel, illetve az általuk tartott meetingeket megszakította, bevallottan a kínai kormány kérésére. A Zoom pénteki nyilatkozatában hozzátette, ez volt az első, egyben utolsó eset, amikor a kínai vezetés kérésének engedve nem kínai állampolgárok fiókjaira vonatkozóan tesz bármilyen intézkedést. Bár a meetingeken csak néhány százan vettek részt, az eset mégis óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban.

tienanmen_smartphone

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ügy hatására két szenátusi vizsgálóbizottsági tag is levelet írt a Zoom kínai származású vezérigazgatójának, Eric Yuannak, arra szólítva fel a céget, hogy tisztázza, pontosan milyen adatokat bocsátott a kínai vezetés rendelkezésére az ügyben. Nem ez az első eset egyébként, amikor a Zoom kínai kapcsolatait firtatják, így áprilisban egy torontói kutatólabornak feltűnt, hogy a cég bizonyos észak-amerikai videohívásokat és a hozzájuk tartozó titkosítási kulcsokat Kínán keresztül routoltat. A Zoom későbbi nyilatkozata szerint az eset egy véletlen hiba folytán keletkezett.

A Zoom helyzetét nem teszi könnyűvé, hogy egyes versenytársaival, illetve közösségi média platformokkal szemben jelen van szolgáltatásával Kínában, ahol értelemszerűen meg kell felelnie a helyi törvényeknek. A társaság így azzal is védekezett, hogy a megemlékezésekre összehívott meetingeket azért kellett megszakítania, mivel ott olyan felhasználók is részt vettek, akik Kínából csatlakoztak a videohíváshoz. A cég ezért jelenleg egy olyan algoritmuson dolgozik, amellyel lehetővé válik a meeting résztvevők földrajzi helyzetük szerinti blokkolása

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról