Szerző: Koi Tamás

2020. május 26. 09:15

Kínai riválisok törnek a Zoom babérjaira

Immár nem csak a Microsoft és a Google fenyegetheti hosszú távon a rendkívül népszerűvé vált Zoom videokonferencia-platform pozícióit: a kínai szereplők fokozatosan nyitnak a világpiacra, miközben a belpiacon erővel nyomják el a konkurenciát.

A különféle videokonferencia-megoldások a koronavírus-világjárvány megjelenésével minden eddiginél nagyobb népszerűségnek örvendenek és ezt a népszerűséget valószínűleg a fertőzés elvonulása után is meg tudják majd tartani. A pandémia emellett új szereplőket emelt elképesztő magasságokba, elég csak a kínai születésű milliomos üzletember Eric S. Yuan Zoomjára gondolni, mely alig néhány hónap leforgása alatt nyakára nőtt a sokkal biztosabb lábakon álló Microsoft Teams és Google Meet. A Zoom pozícióit most mégsem ezek a platformok veszélyeztetik leginkább.

Yuan szülőhazájában, Kínában a legnagyobb technológiai óriások szintén igyekeznek megerősíteni pozícióikat a videokonferencia-platformok mezőnyében, igaz, a helyi piac nagyágyúi ehhez némi hátszelet kapnak az államtól. Így Kína már tavaly szeptemberben sok más szoftveres megoldáshoz vagy platformhoz hasonlóan tiltólistára tette a Zoom nemzetközi kiadását, ezzel teret engedve az olyan, helyi szereplőknek, mint az Alibaba által jegyzett DingTalk vagy a Tencent VooV-ja. 

dingtalk_police
a dingtalk egyik legnagyobb ügyfele a kínai rendőrség (forrás: dingtalk)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A kínai protekcionista politikának ezúttal is meglett a hatása: a Zoom nélkül a DingTalk és a VooV (illetve annak kínai piacra szánt megfelelője, a Tencent Meeting hirtelen kiugróan magas népszerűségre tett szert - persze ehhez kapóra jött a Covid-19 járvány is. A DingTalkot így ma már több mint tízmillió kínai cég és állami szervezet (a kettő néhol összefolyik) és több mint 120 millió tanuló használja országszerte.

A Zoom és a hasonló platformok sikerén felbuzdulva a kínai szereplők tavasszal kiléptek a nemzetközi piacra is videokonferencia-platformjukkal, igaz, egyelőre jórészt Ázsiában érhetők el a szolgáltatások, és alighanem itt is tudnak majd igazán népszerűek maradni. A VooV két héttel ezelőtti premierje során a Tencent illetékesei ugyanakkor világossá tették, hogy a platformot világszerte elérhetővé kívánják tenni "megfelelve a helyi szabályozásnak".

Eközben a Zoom használata kapcsán további korlátozásokat vezettek be a hónap elejétől Kínában. Ennek megfelelően a platformra kizárólag cégek regisztrálhatnak, megfelelő engedéllyel rendelkező értékesítési csatornán keresztül, az ily módon regisztrált felhasználók által hosztolt konferenciákra azonban (egyelőre) bárki meghívható.

A feltörekvő kínai szereplők helyezkedése érthető még akkor is, ha a koronavírus-világjárvány teljesen kikerül a képletből. Egyes piaci előrejelzések szerint a videokonferencia-platformok piaca 2030-ra elérheti a 16 milliárd dolláros forgalmat, ráadásul az Alibabának és a Tencentnek a Zoommal szemben (és a Google-höz hasonlóan) megvan minden eszköze ahhoz, hogy monetizálja a most megszerzett fogyasztói bázisát.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.