Szerző: Koi Tamás

2020. május 25. 11:02

A koronavírus fertőzhette meg a britek és a Huawei viszonyát

Helyi lapok beszámolói szerint fordulat állhat be a brit kormány kína-politikája kapcsán rövidesen, ez pedig érinteni fogja az országban működő távközlési alapinfrastruktúrákat is. Míg januárban a brit kabinet bizonyos korlátozásokkal, de hozzájárult, hogy kínai beszállítók részt vegyenek az 5G-s hálózatok kiépítésében és üzemeltetésében, mára fordulhatott a kocka.

A koronavírus világjárvány minden jel szerint rá fogja nyomni a bélyegét a nyugati világ és Kína, mint a fertőzés forrása viszonyára: Helyi lapértesülések szerint a brit kabinet korábbi álláspontját felülbírálva múlt héten úgy döntött, hogy amilyen hamar csak lehetséges, a kínai beszállítók, így leginkább a Huawei távközlési infrastruktúra-komponenseinek el kell tűnniük az ország hálózataiból. 

A Daily Telegraph múlt pénteki tudósítása szerint Boris Johnson arra adott utasítást az illetékes brit szerveknek, hogy dolgozzanak ki egy tervet, mely alapján 

2023-ra zéróra csökkenthető a kínai eszközök jelenléte a brit távközlési hálózatokban.

Spekulációk szerint Johnson döntése kettős okra vezethető vissza, így elsősorban ettől várja a brit miniszterelnök, hogy az Egyesült Államokkal zajló kereskedelmi tárgyalások új lendületet kapjanak, miután az ország elhagyta az EU-t, és a korábbinál jobban rá van utalva legerősebb nyugati szövetségesére. Ezzel párhuzamosan a kabinet helyi tudósítások szerint általában véve jelentősen csökkenteni kívánja a kínai stratégiai import arányát, legyen szó egészségügyi vagy éppen technológiai eszközökről.

afp_huawei_phone
fotó: afp

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A brit elmozdulásnak köze lehet emellett ahhoz is, hogy Kína a vádak szerint sokáig nem kezelte kellően transzparensen a koronavírus világjárvány megjelenésével és terjedésével kapcsolatos információkat, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy a fertőzés rendkívül súlyos következményekkel járjon a világgazdaság, illetve egyes országok - így többek közt Nagy-Britannia - helyzetére.

A britek a Covid-19 fertőzés világjárvánnyá válása előtt bizonyos korlátozásokkal ugyan, de hozzájárultak ahhoz, hogy a kínaiak a kritikus telekommunikációs infrastruktúrák számára szállítsanak bizonyos berendezéseket, jóllehet a mobilhálózatok központi komponenseit illetően már az év elején teljes korlátozást szorgalmazott a brit kormány. Akkor azonban még úgy tűnt, hogy az 5G-s rádiós hozzáférési hálózatban 35%-os kvóta mellett jelen maradhatnak a kínai beszállítók. 

A Huawei a brit kormány januári döntését a kvóta ellenére alapvetően üdvözölte, kiemelve, hogy a döntés egy sokkal fejlettebb, biztonságosabb és költséghatékonyabb telekommunikációs infrastruktúrát eredményez majd, amely megfelel a jövő követelményeinek. A brit sajtó értesüléseit egyelőre sem a Johnson-kabinet, sem a Huawei nem kommentálta hivatalosan.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. augusztus 2. 13:43

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!