:

Szerző: Koi Tamás

2020. május 25. 11:02

A koronavírus fertőzhette meg a britek és a Huawei viszonyát

Helyi lapok beszámolói szerint fordulat állhat be a brit kormány kína-politikája kapcsán rövidesen, ez pedig érinteni fogja az országban működő távközlési alapinfrastruktúrákat is. Míg januárban a brit kabinet bizonyos korlátozásokkal, de hozzájárult, hogy kínai beszállítók részt vegyenek az 5G-s hálózatok kiépítésében és üzemeltetésében, mára fordulhatott a kocka.

A koronavírus világjárvány minden jel szerint rá fogja nyomni a bélyegét a nyugati világ és Kína, mint a fertőzés forrása viszonyára: Helyi lapértesülések szerint a brit kabinet korábbi álláspontját felülbírálva múlt héten úgy döntött, hogy amilyen hamar csak lehetséges, a kínai beszállítók, így leginkább a Huawei távközlési infrastruktúra-komponenseinek el kell tűnniük az ország hálózataiból. 

A Daily Telegraph múlt pénteki tudósítása szerint Boris Johnson arra adott utasítást az illetékes brit szerveknek, hogy dolgozzanak ki egy tervet, mely alapján 

2023-ra zéróra csökkenthető a kínai eszközök jelenléte a brit távközlési hálózatokban.

Spekulációk szerint Johnson döntése kettős okra vezethető vissza, így elsősorban ettől várja a brit miniszterelnök, hogy az Egyesült Államokkal zajló kereskedelmi tárgyalások új lendületet kapjanak, miután az ország elhagyta az EU-t, és a korábbinál jobban rá van utalva legerősebb nyugati szövetségesére. Ezzel párhuzamosan a kabinet helyi tudósítások szerint általában véve jelentősen csökkenteni kívánja a kínai stratégiai import arányát, legyen szó egészségügyi vagy éppen technológiai eszközökről.

afp_huawei_phone
fotó: afp

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A brit elmozdulásnak köze lehet emellett ahhoz is, hogy Kína a vádak szerint sokáig nem kezelte kellően transzparensen a koronavírus világjárvány megjelenésével és terjedésével kapcsolatos információkat, nagyban hozzájárulva ahhoz, hogy a fertőzés rendkívül súlyos következményekkel járjon a világgazdaság, illetve egyes országok - így többek közt Nagy-Britannia - helyzetére.

A britek a Covid-19 fertőzés világjárvánnyá válása előtt bizonyos korlátozásokkal ugyan, de hozzájárultak ahhoz, hogy a kínaiak a kritikus telekommunikációs infrastruktúrák számára szállítsanak bizonyos berendezéseket, jóllehet a mobilhálózatok központi komponenseit illetően már az év elején teljes korlátozást szorgalmazott a brit kormány. Akkor azonban még úgy tűnt, hogy az 5G-s rádiós hozzáférési hálózatban 35%-os kvóta mellett jelen maradhatnak a kínai beszállítók. 

A Huawei a brit kormány januári döntését a kvóta ellenére alapvetően üdvözölte, kiemelve, hogy a döntés egy sokkal fejlettebb, biztonságosabb és költséghatékonyabb telekommunikációs infrastruktúrát eredményez majd, amely megfelel a jövő követelményeinek. A brit sajtó értesüléseit egyelőre sem a Johnson-kabinet, sem a Huawei nem kommentálta hivatalosan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 05:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.