Szerző: Koi Tamás

2020. április 21. 11:17

Teljesen lefékeződött a Huawei növekedése

Újabb, a korábbiakhoz képest feltűnően gyenge mutatókat felvonultató üzleti jelentést adott ki ma a kínai Huawei Technologies. A cég növekedése gyakorlatilag megszűnt, részben az amerikai szankcióknak, részben a koronavírus-világjárvány hatásának köszönhetően.

Gyakorlatilag teljesen lefékeződött az első negyedévere a Huawei Technologies növekedése. A világ legnagyobb mobilhálózati eszközgyártója, egyben harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója jelenleg kettős negatív hatás alatt áll: A tavaly májusban életbe léptetett amerikai kereskedelmi szankciók, másrészt a koronavírus-világjárvány következtében felmerülő gyártás-ellátási és keresleti problémák egyaránt lefelé húzzák a vállalatot.

A Huawei frissen közzétett, meglehetősen szűk körű statisztikákat felvonultató pénzügyi beszámolója szerint a kínai tech óriás első negyedéves árbevétele 182,2 milliárd kínai jüan (körülbelül 25,72 milliárd dollár) volt, alig 1,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Összehasonlításként a vállalat a tavalyi év első negyedévében éves szinten 39%-os növekedést ért el. A jelentésből kiderül továbbá, hogy az idei első negyedévben kis mértékben, 8-ról 7,3%-ra olvadt a társaság nettó profithányada. A vállalat sem a negyedéves profitot, sem az egyes üzletágak teljesítményét nem tette közzé, beleértve, hogy hány okostelefont adott el az első negyedévben.

huawei_building

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A sencseni székhelyű cég szokásához híven optimista fennhangú értékelésében leszögezte, az eredmények a jelen helyzetben kielégítőek, figyelembe véve, hogy a tavalyi első negyedévben még nem hatott a cég pénzügyi mutatóira a májusban bevezetett amerikai kereskedelmi embargó, valamint az idei év elején először Kínát, majd a legnagyobb felvevőpiacokat sorra végigtaroló koronavírus-világjárvány.

Victor Zhang, a vállalat alelnöke a negyedéves eredmények kapcsán tartott online konferenciabeszélgetés során kijelentette, egyelőre korai lenne találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy az iparágra, illetve azon belül a kínai cégre hogyan hat majd a világjárvány rövid- és hosszútávon. 

A cégvezető emellett újságírói kérdésre határozottan tagadta, hogy a Huawei a zömében európai országoknak adományozott védőfelszerelésekért cserébe bármit is elvárna cserébe. Így különösen azt, hogy az érintett országok a mobilhálózati beszállítói partnereket illetően bármilyen potenciális korlátozó intézkedés foganatosítása során nem hoznak a Huawei számára kedvezőtlen döntést.

A cég alelnöke továbbá szűkszavúan kommentálta az Amerikai Egyesült Államok további, az Huawei piaci helyzetére nézve kedvezőtlen hatású tervezett intézkedéseit is, üzleti szempontból értelmetlennek nevezve azokat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról