Szerző: Koi Tamás

2020. április 16. 09:12

Óriási európai üzletet hozott tető alá az Ericsson

Vadonatúj alapokra helyezi mobilhálózatát Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatója, a BT tulajdonában lévő EE. A cég most lezárult tenderén az Ericsson bizonyult befutónak, így a svéd beszállító hosszú évek óta a legnagyobb európai üzletet hozhatja össze a britekkel.

Nyert a svéd Ericsson a BT-hez tartozó EE mobilszolgáltató beszállítói tenderén, így Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatójánál három éven belül a teljes maghálózatot a svéd beszállító biztosítja majd, leváltva a kínai Huawei berendezéseit. A sikeres tendergyőzelemhez kellett a brit kabinet idén januári döntése is, mely szigorú kvóták közé szorította a kínai beszállítót, így többek közt megtiltotta, hogy a mobilszolgáltatók 2023-tól Huawei maghálózati elemeket használjanak rendszereikben.

A tender eredményeként az Ericsson a jelenleg elérhető legmodernebb, felhő- és konténeralapú megoldásokat egyaránt tartalmazó maghálózati technológiáját szállítja majd a jelenleg mintegy 30 millió ügyféllel rendelkező EE részére a következő években. Lényeges szempont, hogy a tender számos más országban jelenleg is zajló beszállítói versenyeztetéssel ellentétben nem kizárólag az 5G-s hálózat kiépítésére vonatkozott, így az Ericsson berendezései a 4G és 5G alapú eléréseknél egyaránt hadrendbe állnak majd.

ee5g
az ee egyik londoni állomása

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A BT illetékesei a tender lezárása kapcsán nem nyilatkoztak annak anyagi vonzatairól, korábban ugyanakkor úgy becsülte a szolgáltató, hogy az eszközcserék mintegy 658 millió dolláros beruházással járnak majd, mely öt évre oszlik el. Howard Watson, a szolgáltató műszaki igazgatója a tender eredményének kihirdetésekor kiemelte, hogy az Ericsson mellett szóltak a laboratóriumi tesztek során szerzett tapasztalatok, illetve az új hálózatra épülő, jövőben megjelenő termékek portfóliója is csábító volt.

A szolgáltató diplomatikusan hallgatott arról, hogy a döntés milyen összefüggésben áll a brit kormány januári kvótarendeletével, illetve általában véve azzal, hogy a Huawei eszközeinek használata kapcsán felmerültek bizonyos kiberbiztonsági aggályok, melyeket elsősorban az Egyesült Államok dörgöl előszeretettel szövetségesei orra alá, és aminek hatására vélelmezhetően az ominózus brit döntés megszületett. 

A BT egyébként már 2018-ban eldöntötte, hogy a Huawei-től több év alatt búcsút vesz, akkor a cég úgy foglalt állást, hogy az átállás a bejelentéstől számítva két éven belül megtörténik. A folyamat végül a mostani tender eredménye alapján két év helyett öt évig húzódhat 

Az ügy érdekes mellékzöngéjeként a BT egykori elnöke, Sir Michael Rake kedden csatlakozott a Huawei angliai leányvállalatának igazgatótanácsához. Rake korábban többször a védelmébe vette a kínai céget a felmerülő kémvádak kapcsán, kiemelve, hogy a Huawei diszkriminálása miatt "súlyosan romolhat" Nagy-Britannia és Kína viszonya.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról