:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 16. 09:12

Óriási európai üzletet hozott tető alá az Ericsson

Vadonatúj alapokra helyezi mobilhálózatát Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatója, a BT tulajdonában lévő EE. A cég most lezárult tenderén az Ericsson bizonyult befutónak, így a svéd beszállító hosszú évek óta a legnagyobb európai üzletet hozhatja össze a britekkel.

Nyert a svéd Ericsson a BT-hez tartozó EE mobilszolgáltató beszállítói tenderén, így Nagy-Britannia legnagyobb mobilszolgáltatójánál három éven belül a teljes maghálózatot a svéd beszállító biztosítja majd, leváltva a kínai Huawei berendezéseit. A sikeres tendergyőzelemhez kellett a brit kabinet idén januári döntése is, mely szigorú kvóták közé szorította a kínai beszállítót, így többek közt megtiltotta, hogy a mobilszolgáltatók 2023-tól Huawei maghálózati elemeket használjanak rendszereikben.

A tender eredményeként az Ericsson a jelenleg elérhető legmodernebb, felhő- és konténeralapú megoldásokat egyaránt tartalmazó maghálózati technológiáját szállítja majd a jelenleg mintegy 30 millió ügyféllel rendelkező EE részére a következő években. Lényeges szempont, hogy a tender számos más országban jelenleg is zajló beszállítói versenyeztetéssel ellentétben nem kizárólag az 5G-s hálózat kiépítésére vonatkozott, így az Ericsson berendezései a 4G és 5G alapú eléréseknél egyaránt hadrendbe állnak majd.

ee5g
az ee egyik londoni állomása

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A BT illetékesei a tender lezárása kapcsán nem nyilatkoztak annak anyagi vonzatairól, korábban ugyanakkor úgy becsülte a szolgáltató, hogy az eszközcserék mintegy 658 millió dolláros beruházással járnak majd, mely öt évre oszlik el. Howard Watson, a szolgáltató műszaki igazgatója a tender eredményének kihirdetésekor kiemelte, hogy az Ericsson mellett szóltak a laboratóriumi tesztek során szerzett tapasztalatok, illetve az új hálózatra épülő, jövőben megjelenő termékek portfóliója is csábító volt.

A szolgáltató diplomatikusan hallgatott arról, hogy a döntés milyen összefüggésben áll a brit kormány januári kvótarendeletével, illetve általában véve azzal, hogy a Huawei eszközeinek használata kapcsán felmerültek bizonyos kiberbiztonsági aggályok, melyeket elsősorban az Egyesült Államok dörgöl előszeretettel szövetségesei orra alá, és aminek hatására vélelmezhetően az ominózus brit döntés megszületett. 

A BT egyébként már 2018-ban eldöntötte, hogy a Huawei-től több év alatt búcsút vesz, akkor a cég úgy foglalt állást, hogy az átállás a bejelentéstől számítva két éven belül megtörténik. A folyamat végül a mostani tender eredménye alapján két év helyett öt évig húzódhat 

Az ügy érdekes mellékzöngéjeként a BT egykori elnöke, Sir Michael Rake kedden csatlakozott a Huawei angliai leányvállalatának igazgatótanácsához. Rake korábban többször a védelmébe vette a kínai céget a felmerülő kémvádak kapcsán, kiemelve, hogy a Huawei diszkriminálása miatt "súlyosan romolhat" Nagy-Britannia és Kína viszonya.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.