Szerző: Koi Tamás

2020. március 6. 12:07

Hatékonyabb spektrumfelhasználással újít az Ericsson

Kiadta annak a szoftvernek a kereskedelmi verzióját az Ericsson, mellyel a cég hardvereit használó operátorok hatékonyabb spektrumfelhasználás révén gyorsabban hozzáférhetővé teszik az 5G-s kapcsolatokat szélesebb körben.

Múlt hét végén kiadta azt a mobilhálózati eszközökre telepíthető szoftverfrissítést az Ericsson, melynek köszönhetően a cég hardvereit használó operátorok a meglévő spektrumkapacitásukat kihasználva gyorsabban, nagyobb tömegek számára tehetik elérhetővé az 5G-s mobilhálózatukat. Az újítás, melyet a svéd cég "Ericsson Spectrum Sharingnek" hív, valójában a szabvány részeként megjelenő Dynamic Spectrum Sharing ericssonos megfelelője, a cél pedig mindkét esetben ugyanaz: Technológiai megoldást találni a korlátos spektrumkeret minél hatékonyabb kihasználásához.

A rádiófrekvencia-sávok szűkös és költséges erőforrást jelentenek, melyek hatékony kihasználása minden operátor elemi érdeke. A gyártó szerint az Ericsson Spectrum Sharing segítségével a szolgáltatók gyorsan kiadhatják az 5G szolgáltatást a meglévő FDD (Frequency Division Duplexing - frekvenciaosztásos duplex) sávjaikon, jelentős beruházási teher nélkül. Így a mobilcégek az új és a meglévő licencelt frekvenciablokkjaikat is használják az 5G nagy sebességű és nagy kapacitású szolgáltatásaira - a rendszer a spektrumkapacitást dinamikusan, egy ezredmásodpercenként képes változtatni a kliensek igényeitől függően.

szektorsugarzok

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Ericcson a kereskedelmi bevezetést megelőzően sikeresen a technológia mellé állította egyebek mellett a Qualcommot és a MediaTeket, a gyártó szerint ezzel az ESS (DSS) támogatása kliensoldalon is adottá válhat több tucat gyártó mobilkészüléke esetén. A dinamikus spektrummegosztást lehetővé tevő új szoftver az összes, 2015 óta gyártott alapsávi vezérlőn (baseband unit) futtatható, az Ericsson szerint a hardver az ehhez szükséges számítási kapacitással rendelkezik. 

Az 5G-vel jelentkező DSS támogatása természetesen nem Ericsson-privilégium, így a cég legnagyobb riválisa, a kínai Huawei is rendelkezik már olyan szoftverrel, mely ismeri a rendszert (Hybrid DSS néven). A technológiával mind az Ericsson, mind a Huawei végez, illetve végzett már korábban kiterjedt teszteket, előbbi például a svájci Swisscom hálózatában működő eszközöket frissítette, utóbbi pedig a Vodafone Németország hálózatán végzett sikeres teszteket.

Magyarországon leginkább a Magyar Telekomnak van lehetősége arra, hogy a technológiát kipróbálja és élesbe állítsa, tekintve, hogy a cég hosszú évek óta az Ericsson berendezéseit használja mobilhálózatában.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról