Szerző: Koi Tamás

2020. május 11. 11:16

Továbbfejlesztette gaming rendszerchipjét a Qualcomm

Alig kerültek piacra az első rá épülő termékek, a Qualcomm máris bejelentette a tavaly megjelent Snapdragon 765G rendszerchip frissített verzióját.

Éppen csak megérkeztek a piacra az első, Snapdragon 765 és 765G jelzésű rendszerchippel ellátott okostelefonok, a Qualcomm máris bejelentette, hogy szállítja OEM partnereinek a kifejezetten játékosoknak tervezett készülékekbe kerülő 765G frissített változatát, a Snapdragon 768G-t. Az új lapkába erősebb CPU és GPU került, illetve éppúgy tartalmaznak integrált 5G-s modemet, mint elődjük.

A Snapdragon 765 és 765G típusok közti legfőbb különbség, hogy utóbbit egy kellően izmos GPU-val, az Adreno 620-szal látta el a gyártó, mely alapesetben nagyjából 20 százalékos grafikus teljesítménynövekedést ígér az eredeti változathoz képest. A Snapdragon 768G esetében ennek az egységnek a teljesítményét további 15%-kal emelte meg a Qualcomm, ezzel párhuzamosan a CPU órajele is ugyanennyivel nőtt (2,4 GHz-ről 2,8 GHz-re).

qualcomm-snapdragon-768g-soc-1280x720

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Talán a sebességnövekedésnél is fontosabb, hogy a Snapdragon 768G a Qualcomm első olyan, 700-as sorozatú rendszerchipje, mely frissíthető GPU-meghajtóval rendelkezik, ezzel a chip teljesítménye és képességei a későbbiekben megjelenő játékok igényei alapján paraméterezhető bizonyos keretek között.

Az újdonság közvetlen elődjéhez hasonlóan tartalmazza a Qualcomm második generációs Snapdragon X52 modemjét, mely mind a milliméteres hullámhosszú, mind a 6 GHz alatti frekvenciatartományokban képes 5G-s hálózati kommunikációra, ezzel gyakorlatilag az összes régióban használhatók 5G-s mobilhálózatokon a rá épülő készülékek.

Az első, Snapdragon 768G-re épülő termékek megjelenése nem várat sokat magára, a Xiaomi már be is jelentette első, a Qualcomm új rendszerchipjét tartalmazó készülékét, a Redmi K30 5G Racing Edition-t. Az új chip vélhetően elődjéhez hasonlóan olyan, elsősorban játékosok számára fejlesztett készülékekbe kerülhet majd, melyek árszintjét a csúcskategóriás, Snapdragon 865-öt tartalmazó okostelefonok alatt akarnak tartani a gyártók.

a címlapról