Szerző: Koi Tamás

2020. április 17. 10:26

Alig kér enni a Qualcomm új modemchipje

Az elsősorban szenzorokat és más, egyszerűbb gépeket összekapcsoló IoT-hálózatok esetén kulcsfontosságú, hogy egy adott eszközbe épített rádiós kommunikációs modul mennyire energiatakarékosan működik. A Qualcomm új NB-IoT modemchipje jelentős előrelépést ígér ezen a téren.

Új, Narrowband-IoT (NB-IoT) alapú hálózatokhoz fejlesztett modemchipet dob piacra hamarosan a Qualcomm, mellyel az eszközgyártók egyik legnagyobb kihívására - az elektronikai komponensek fogyasztásának kordában tartására - adhat megoldást az amerikai gyártó. A chipet jellemzően olyan apró, internetre csatlakozó eszközökbe, szenzorokba helyezik majd el, melyeknél a telepítést követően nem lehet áramforrást cserélni, sem más módon táplálni őket, így a telep kapacitása határozza meg az életciklusukat.

smartparking
aszfaltba süllyesztett, nb-iot hálózaton kommunikáló smart parking szenzor

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Qualcomm 212 LTE NB-IoT modemchipje a gyártó szerint rendkívül energiatakarékosan működik, ezzel jelentősen kímélve az eszközök áramforrásait. A chip alvó üzemmódban mindössze 1 uA erősségű áramot igényel, a tápfeszültség pedig akár 2,2 V is lehet. Mindez garantálhatja, hogy az eszköz - a használat jellegétől függően - a legkisebb áramforrás-kapacitás mellett is akár másfél évtizedig üzemeljen.

Az egység a 700 MHz-től 2,1 GHz-ig terjedő frekvenciatartományban képes kommunikálni az NB-IoT hálózatok szabványában meghatározott módon, azaz jellemzően a védősávokban. A kompakt, mindössze 1x1 cm-es chip tartalmazza az alapsávi modemet, egy Cortex M3 alkalmazásprocesszort, egy rádiós egységet, memóriát valamint az energiaszabályozó komponenseket.  

A Qualcomm az OEM-ek részére kiadott az új chip mellé egy alkalmazásfejlesztő környezetet is, mellyel a gyártók a rendszer működését saját igényeikre alakíthatják. A Qualcomm 212 LTE NB-IoT modemchip szállítását az év második felére ígéri a gyártó.

a címlapról