Szerző: Koi Tamás

2020. április 17. 10:26

Alig kér enni a Qualcomm új modemchipje

Az elsősorban szenzorokat és más, egyszerűbb gépeket összekapcsoló IoT-hálózatok esetén kulcsfontosságú, hogy egy adott eszközbe épített rádiós kommunikációs modul mennyire energiatakarékosan működik. A Qualcomm új NB-IoT modemchipje jelentős előrelépést ígér ezen a téren.

HIRDETÉS

Új, Narrowband-IoT (NB-IoT) alapú hálózatokhoz fejlesztett modemchipet dob piacra hamarosan a Qualcomm, mellyel az eszközgyártók egyik legnagyobb kihívására - az elektronikai komponensek fogyasztásának kordában tartására - adhat megoldást az amerikai gyártó. A chipet jellemzően olyan apró, internetre csatlakozó eszközökbe, szenzorokba helyezik majd el, melyeknél a telepítést követően nem lehet áramforrást cserélni, sem más módon táplálni őket, így a telep kapacitása határozza meg az életciklusukat.

smartparking
aszfaltba süllyesztett, nb-iot hálózaton kommunikáló smart parking szenzor

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

A Qualcomm 212 LTE NB-IoT modemchipje a gyártó szerint rendkívül energiatakarékosan működik, ezzel jelentősen kímélve az eszközök áramforrásait. A chip alvó üzemmódban mindössze 1 uA erősségű áramot igényel, a tápfeszültség pedig akár 2,2 V is lehet. Mindez garantálhatja, hogy az eszköz - a használat jellegétől függően - a legkisebb áramforrás-kapacitás mellett is akár másfél évtizedig üzemeljen.

Az egység a 700 MHz-től 2,1 GHz-ig terjedő frekvenciatartományban képes kommunikálni az NB-IoT hálózatok szabványában meghatározott módon, azaz jellemzően a védősávokban. A kompakt, mindössze 1x1 cm-es chip tartalmazza az alapsávi modemet, egy Cortex M3 alkalmazásprocesszort, egy rádiós egységet, memóriát valamint az energiaszabályozó komponenseket.  

A Qualcomm az OEM-ek részére kiadott az új chip mellé egy alkalmazásfejlesztő környezetet is, mellyel a gyártók a rendszer működését saját igényeikre alakíthatják. A Qualcomm 212 LTE NB-IoT modemchip szállítását az év második felére ígéri a gyártó.

a címlapról