Szerző: Koi Tamás

2020. május 11. 09:00

Végleg szakított Eric Schmidt és a Google

Teljes csendben végleg elváltak egymástól az Alphabet/Google és a céget multinacionális nagyvállalattá varázsoló topmenedzser, Eric Schmidt útjai. Az egykori vezérigazgató az utolsó években technológiai tanácsadóként támogatta a vállalat munkáját, egészen idén februárig.

Eric Schmidt hamar a szilíciumvölgy egyik legismertebb topmenedzserévé vált, amikor 2001-ben elvállalta, hogy a Novell éléről a kezébe veszi az akkortájt meglehetősen ígéretes technológiai startupnak számító Google irányítását. Schmidt a két alapító, Larry Page és Szergej Brin mellé került egyfajta felnőtt fejjel gondolkodó menedzserként, a triumvirátus irányításával a Google elképesztően sikeres felívelési időszakot élt meg. Ma már egyikük sincs a cégnél.

A Google-nél a cégstruktúra 2015-ben bejelentett átalakítását követően hamarosan a menedzserstruktúra is változni kezdett, így az egykori vezetők fokozatosan háttérbe vonultak, tavaly decemberben pedig Larry Page és Szergej Brin otthagyta az elnök-vezérigazgatói pozíciót. Schmidt ekkor már lényegében semmilyen felelős posztot nem töltött be az Alphabetnél vagy annak bármelyik anyacégénél, ám technológiai tanácsadóként továbbra is a vállalat alkalmazottja volt, tanácsaiért évi egymillió dollárt fizetett a cég.

googleipo
schmidt a google 2004-es tőzsdére lépésekor

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Cnet úgy tudja, hogy Schmidt és az Alphabet idén februárban bontották fel a tanácsadói szerződést, ezzel a Google meghatározó korszakának egyik prominens tagja végleg elhagyta a céget (Page és Brin továbbra is igazgatói pozícióban maradtak). 

Schmidt 19 évnyi kapcsolata a céggel különösen azután látszott vakvágányra terelődni, hogy a szakember három évvel ezelőtt minden operatív jellegű irányítási feladatot leadott, idejének nagy részében pedig különböző, az amerikai hadsereg égisze alá tartozó kezdeményezésekben dolgozott vezető pozíciókban. Így elnöke lett a Védelmi Innovációs Tanácsnak, vagy éppen a mesterséges intelligencia védelmi szerepeit illetően a Kongresszust tanáccsal ellátó bizottságnak.

Egyes spekulációk szerint Schmidt távozásának köze lehet ahhoz, hogy a fenti pozíciókkal összeegyeztethetetlenné vált még egy tanácsadói poszt is az Alphabetnél, különösen miután az alkalmazottak és a cégvezetés közt az elmúlt években folyamatosan felgyűlő feszültség részben éppen arra volt visszavezethető, hogy a vállalat az amerikai védelmi minisztérium számára is fejlesztett AI-megoldásokat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.